Valaki tud kocsonya receptet?
Kb 2-2,5 kiló megtisztított kocsonyahúst(köröm, füle-farka, fejrész, bőrke, húsos rész is) felteszek egy kb,5 lt-es fazékba főni. először megvárom míg csendesen felforr,, majd lehabozom. (tudom sokan nem teszik ezt ), na mindegy. ekkor teszek bele egy ek. sót, 10-12 szem egészborsot, 1-2 babérlevelet, egy kisebb fej fokhagymát gerezdekben (8-10 gerezd ) egy megtisztított kisebb vöröshagymát héjastól.
nagyon sokáig, 4-5 órát főzöm, éppen csak, hogy gyöngyözzön. fedőt nem teszek rá, mert attól beindulhat és nem tesz jót neki a zubogtatás.
Amúgy is keletkezik rajta egy zsíros-fátyolos vékony hártyaszerű rétek, ami megakadályozza a túlzott párolgást.
persze azért az elfőtt vizet nagyon apránként pótolni kell.ha a köröm is puha már, akkor leszűröm először levesszűrőn, de óvatosan. a körmökből kiszedem a nagyobb csontokat, mély tányérba pakolom csinosan a húsokat.
Közben a levet zsírtalanítom- ha kell- sok-sok vékony papírszalvétát húzok át rajta, hogy zsírmentes legyen amennyire csak lehet.
a levet megkóstolom, eseteleg !!! egy icipici só még mehet bele.
A zsírtalanított levet, még egy finomszűrőn át merem rá a kocsonyahúsra, hogy teljesen ellepje.
hideg helyre teszem a tányérokat és hagyom dermedni.
Feltétlen olyan húsok kellenek, amik börösek, azaz fej, köröm, farok, stb, és lehetöleg többféle.
Mély edényben (fazék, nem lábas) tedd fel fözni és csak annyi vizet tegyél rá, amennyi éppen ellepi, ne pedig böven.
Minden 1 kg húshoz kb egy teáskanál só kell.
Az elfött vizet nem kell pótolni, éppen azért köt be, mert besürüsödik.
Legalább 3-4 óra fözés kell, de nem szabad forrnia, csak éppen gyöngyözni.
Ha a húsok majdnem megpuhultak (a csontokat könnyen ki lehet húzni belölük), akkor a levéböl picit - 1-2 evökanál - tegyel a hütöbe fél órára. Ha utána nem folyik, akkor jó. (meg ilyenkor - hidegen - ha megkostolod, érzed, hogy elég-e a só bele, mert melegen másként érzödik)
Ha megfött, akkor elöször a húsféléket oszd el tányérkba/tálakba egyenletesen, és utána szürd rá a levét.
Ha a levet elötte kicsit álllni hagyod, akkor a zsír egy részét le tudod szedni.
Ha literenként 1-2 teáskanál ecetet (5-10%-os, nem ecetsav) teszel bele, jobban megköt.
Végy elő egy tányért, tálat, akármit, amiben majd altatni akarod és kezd el a nyers húst belerakosgatni, így meg tudod számolni, hány tányér kocsonyád lesz.
Annyi tányér + 1 tányér vizzel (ez kell az elforráshoz!) tedd fel főni a kocsonyádat. Bele a jó pár girizd (4-5 girizd) fokhagymát, szemes borsot. Én kb. 8-10 tányérhoz szoktam fél evőkanálnyi sót. Persze ez is relatív, mert függ a tányér-kanál méretétől, és a só minőségétől is. Majd amikor már főtt egy ideig, megkóstolod.
Megvárod míg felforr, és mint a húslevest, ezt is le szoktam habozni, majd visszaveszem takarékra, ne forrjon jobban, mint amikor húslevest főzök.
Megnézed, hogy mikorra főtt meg a husi. Ha van benne köröm, az fő a legtovább. És megkóstolod a levét is, ha ezek után érzed, "összeragad a szád széle", egész biztosan kész.
A szétrakott tányérokba beleporciózod a husikat, leves-szűrőn keresztül szoktam rá a levét. Van aki ilyenkor egy picike zsíron törtpaprikát megfuttat, és néhány cseppet a kiszedett tányér kocsonya tetejére csurgat. Szemnek guszta, nem feltétlenül szükséges. Szokás kérdése.
Mindhárom hsz-el egyetértek, örömmel olvasom, hogy senki nem zöldségeli be a kocsonyát..
A magam módszere annyiban más, hogy én kizárólag itthon füstölt csülköt, körmöt, bőrt, esetleg tarját használok. Szeretem a füstölt hús ízét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!