Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül a csöröge...

Miért nem sikerül a csöröge fánkom?

Figyelt kérdés

Mindent a recept szerint csinálok, de amikor a sütéshez érek, és a forró olajba beleteszem a csörögéket, egyre csak ontja a fehér habot, addig, amíg már nem látom, hogy hol a fánk az olajban. Az első sütés, még csak csak sikerül valahogy, de ahogy a második és harmadik rendet beleteszem, már annyira sok a hab, hogy vastag habbal szedem ki őket, ami bele is ivódik a fánkba úgy hogy ehetetlenül olajos lesz. Felszívja az olajos habot teljesen és ehetetlen lesz az egész. :( Nem értem, miért habzik ennyire az olaj? Vénusz olajat használok, de mást is kipróbáltam és ugyanígy habzik, tehát nem az olaj a probléma, de akkor mi?

A recept a következő:

• 25 dkg liszt,

• 5 dkg vaj,

• 3 dkg porcukor,

• 2 tojás sárgája,

• 1,5 dl tejföl,

• csipetnyi só,

• 1 kávéskanál szódabikarbóna,

• fél citrom reszelt héja,

• 1 teáskanál citromlé;

• a sütéshez: 4 dl olaj;

• a tálaláshoz: 10 dkg porcukor

Elkészítése: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig hűtőben pihentetjük. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.


2014. nov. 25. 17:47
 1/7 supra01 ***** válasza:
100%
Mikor kinyújtod nem túl lisztes a tésztád?
2014. nov. 25. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
86%

Nekem fura ez a citromlével eloltott szódabikarbóna..

a szódabikarbóna emel, lazít, zsíros tésztákban a sav is, pl egy ek. 10 %-os ecet jótékonyan hat, de a kettő együtt, ütik egymást.ebben pedig alig van zsír, szerintem a citromlé felesleges, főleg a szódabikarbóna mellett. de csak találgatok .Próbáld ki esetleg sütőporral.

2014. nov. 25. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Először azt gondoltam, hogy azért, mert kicsit megszórtam liszttel, de aztán másodszor egyáltalán nem liszteztem a tésztát és az eredmény ugyanaz.

Nagyon furcsa az is, hogy úgy szívja fel az olajat a tészta mint a szivacs. :(

2014. nov. 25. 20:13
 4/7 A kérdező kommentje:
Esetleg megpróbálom sütőporral, vagy szódabikarbónával citrom nélkül, de már nem nagyon merek hozzáfogni, mert rengeteg olajat felszív, gyomorfájás és kuka lesz a vége.
2014. nov. 25. 20:15
 5/7 anonim ***** válasza:
76%
Elég meleg az olaj? Mert akkor szokta bevenni, ha nem forró, nem sül azonnal kéreg rá.
2014. nov. 25. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
76%

Szóval nemcsak elég forrónak kell lennie az olajnak, hanem a mennyisége sem mindegy!

Minimum 2-3 cm vastag legyen hidegen az edényben az olaj, hogy a csörgének legyen helye "feljönni" sülés közben az olaj tetejére. Ha lent marad a lábas/serpenyő alján, mert kevés alatta az olaj, akkor is többet szív magába!!!

2014. nov. 26. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Dobj parafadugót az olajba, az megszünteti a habzást. Tudom, hogy furán hangzik, neten találtam ezt a praktikát, és tényleg működik, próbáltam.
2014. nov. 26. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!