Miért nem sikerül a csöröge fánkom?
Mindent a recept szerint csinálok, de amikor a sütéshez érek, és a forró olajba beleteszem a csörögéket, egyre csak ontja a fehér habot, addig, amíg már nem látom, hogy hol a fánk az olajban. Az első sütés, még csak csak sikerül valahogy, de ahogy a második és harmadik rendet beleteszem, már annyira sok a hab, hogy vastag habbal szedem ki őket, ami bele is ivódik a fánkba úgy hogy ehetetlenül olajos lesz. Felszívja az olajos habot teljesen és ehetetlen lesz az egész. :( Nem értem, miért habzik ennyire az olaj? Vénusz olajat használok, de mást is kipróbáltam és ugyanígy habzik, tehát nem az olaj a probléma, de akkor mi?
A recept a következő:
• 25 dkg liszt,
• 5 dkg vaj,
• 3 dkg porcukor,
• 2 tojás sárgája,
• 1,5 dl tejföl,
• csipetnyi só,
• 1 kávéskanál szódabikarbóna,
• fél citrom reszelt héja,
• 1 teáskanál citromlé;
• a sütéshez: 4 dl olaj;
• a tálaláshoz: 10 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig hűtőben pihentetjük. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nekem fura ez a citromlével eloltott szódabikarbóna..
a szódabikarbóna emel, lazít, zsíros tésztákban a sav is, pl egy ek. 10 %-os ecet jótékonyan hat, de a kettő együtt, ütik egymást.ebben pedig alig van zsír, szerintem a citromlé felesleges, főleg a szódabikarbóna mellett. de csak találgatok .Próbáld ki esetleg sütőporral.
Először azt gondoltam, hogy azért, mert kicsit megszórtam liszttel, de aztán másodszor egyáltalán nem liszteztem a tésztát és az eredmény ugyanaz.
Nagyon furcsa az is, hogy úgy szívja fel az olajat a tészta mint a szivacs. :(
Szóval nemcsak elég forrónak kell lennie az olajnak, hanem a mennyisége sem mindegy!
Minimum 2-3 cm vastag legyen hidegen az edényben az olaj, hogy a csörgének legyen helye "feljönni" sülés közben az olaj tetejére. Ha lent marad a lábas/serpenyő alján, mert kevés alatta az olaj, akkor is többet szív magába!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!