Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit jelent pontosan az élesztő...

Nirriti25 kérdése:

Mit jelent pontosan az élesztő felfuttatása?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Nagyon sok féle süteményt próbáltam már ki, de mindig is paráztam ettől az élesztős témától.Azt szeretném kérni, hogy írjátok le pontosan, mit is takar az élesztőt felfuttatjuk dolog. Langyos tejbe tesszük cukorral, ezt tudom, de pl. egy 5 dkg-os élesztőnél, ez mennyi tejet, cukrot jelent, mennyi ideig, milyen állagot kell elérnem, és tejjel együtt kell beletenni a tésztába, vagy ki kell halászni az élesztőt? Köszi

2014. nov. 18. 22:12
 1/3 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Én sose teszek cukrot hozzá (mert nem tartok itthon), anélkül is szépen felfut.

Általában a recept írja, hogy mennyi tej szükséges, én azt mind meglangyosítom, és abba beledobom az élesztőt, aztán várok. Általában 15 perc alatt szépen feljön, érdemes nagyobb bögrét használni, mivel a tej fölött lesz vagy 2-3 centi "hab", az ki ne csorogjon.

Aki használ cukrot is, az egy teáskanálnyit tesz bele, de mint írtam, felesleges.

Nem kell kihalászni az élesztőt, nem is tudnád, mert addigra "szétázik", tejestül-mindenestül kell a liszthez önteni.


(ha esetleg valami receptbe vízzel kéne felfuttatni az élesztőt, akkor szórj bele egy kanál lisztet)

2014. nov. 18. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Á, király köszi a választ, az időre voltam én nagyon kíváncsi, meg hogy tejjel kell e beletenni a tésztába, köszi szépen a segítséget!
2014. nov. 18. 22:44
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A cukor nem felesleges, gyorsítja az élesztőgombák aktivítását, vagyis hamarabb feljön az élesztő. nagyon fontos, hogy langyos legyen a tej/víz ez tényleg mindegy (én tejjel szoktam) és, hogy meleg helyen legyen az edény, amiben futtatjuk.ha jó az élesztő, akkor hamar elkezd feljönni szép magasra és olyan karfiolszerű búbokból fog állni, amik pezsegnek és kipukkadnak. na ekkor már jó, lehet beleönteni a liszt közepébe és elkezdeni a gyúrást.

5 deka élesztőt kb egy deci langyos, cukros tejbe kell belemorzsolni, nem egészbe beletenni. Az egy teáskanálnyi jó, vagy 2 mokkacukor.5 dkg élesztő kb 1 kiló lisztez kell, de mindig dolzozz a recept szerint.

Az összeállított tésztát is jó meleg helyen, letakarva kell tartani, amíg duplájára nem kel.

2014. nov. 19. 06:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!