Mit jelent pontosan az élesztő felfuttatása?
Szia!
Én sose teszek cukrot hozzá (mert nem tartok itthon), anélkül is szépen felfut.
Általában a recept írja, hogy mennyi tej szükséges, én azt mind meglangyosítom, és abba beledobom az élesztőt, aztán várok. Általában 15 perc alatt szépen feljön, érdemes nagyobb bögrét használni, mivel a tej fölött lesz vagy 2-3 centi "hab", az ki ne csorogjon.
Aki használ cukrot is, az egy teáskanálnyit tesz bele, de mint írtam, felesleges.
Nem kell kihalászni az élesztőt, nem is tudnád, mert addigra "szétázik", tejestül-mindenestül kell a liszthez önteni.
(ha esetleg valami receptbe vízzel kéne felfuttatni az élesztőt, akkor szórj bele egy kanál lisztet)
A cukor nem felesleges, gyorsítja az élesztőgombák aktivítását, vagyis hamarabb feljön az élesztő. nagyon fontos, hogy langyos legyen a tej/víz ez tényleg mindegy (én tejjel szoktam) és, hogy meleg helyen legyen az edény, amiben futtatjuk.ha jó az élesztő, akkor hamar elkezd feljönni szép magasra és olyan karfiolszerű búbokból fog állni, amik pezsegnek és kipukkadnak. na ekkor már jó, lehet beleönteni a liszt közepébe és elkezdeni a gyúrást.
5 deka élesztőt kb egy deci langyos, cukros tejbe kell belemorzsolni, nem egészbe beletenni. Az egy teáskanálnyi jó, vagy 2 mokkacukor.5 dkg élesztő kb 1 kiló lisztez kell, de mindig dolzozz a recept szerint.
Az összeállított tésztát is jó meleg helyen, letakarva kell tartani, amíg duplájára nem kel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!