Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mennyi volt az "1x áru élesztő"?

Mennyi volt az "1x áru élesztő"?

Figyelt kérdés

régi, házi szakácskönyvben az élesztő mennyiségét nem súlyban, hanem árban határozták meg (egyszeres-, kétszeres-, háromszoros áru stb.).

az 1900-as évek elején hány dekás egységben lehetett kapni az élesztőt itthon?

#élesztő #régi recept
2014. okt. 11. 11:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Én az ötvenes években voltam kisgyerek. nagyimnál laktunk akkor még, és sokszor szalajtott át a boltba.

Arra emlékszem, hogy 20 !!! ft volt egy kiló élesztő, tehát 1 deka 20 fillér volt.

A mama csak azt mondta, 40 fillérért élesztőt,vagy 1 forintért. Mindig az adott kelt tésztától függött, csak ennyit hozatott velem, amennyi éppen kellett, nem tárolta. ( a kenyeret kovásszal sütötte )

A kérdésre: egy kilós tömbökben volt az élesztő, kimérve lehetett kapni, nem volt szégyen 50 fillérért sem venni, vagy akár 20 fillérért.

Persze ez nagyon régen volt, de igaz :)

2014. okt. 11. 11:47
 2/11 A kérdező kommentje:

köszi a választ, sajnos még mindig nem lettem okosabb.

a kérdésem továbbra is az: amikor egy régi receptben 1x, 2x, 3x áru élesztőről beszélnek, akkor az x az hány dkg?

2014. okt. 11. 14:09
 3/11 anonim ***** válasza:

Általában az "1 Ft-ért élesztö" volt a normál adag, ez 5 dkg-nak felelt meg. Valószínü, hogy erre vontakozik a receptben megadott "x".

De ha egy receptet beírsz, akkor többet lehet segíteni. Alapesetben 1 kg liszthez szokás 5 dkg élesztö.

2014. okt. 11. 18:04
 4/11 anonim ***** válasza:
Igen, én is ezt írtam, 1 ft-ért 5 dekát lehetett kapni.
2014. okt. 11. 18:08
 5/11 anonim ***** válasza:

Igazad van, csak a kérdezönek nem "1 Ft", hanem "1x" (egyszeres) szerepel a receptekben.

Egyébként tökéletesen jó a válaszod.

2014. okt. 11. 20:07
 6/11 anonim ***** válasza:
Igazad van, korrekt választ igazán úgy lehetne adni, ha képbe lenne az ember, hogy milyen sütiről van szó, a lisztből már ki lehetne következtetni, hogy az a bizonyos ismeretlen "x" mennyi is lehet :)
2014. okt. 12. 05:15
 7/11 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen az eddigi válaszokat.

receptet direkt nem írtam, hogy ne befolyásoljon senkit, tippem nekem is lenne.

2-3 dkg-nyi élesztő eltérés egy receptet már nagyban megváltoztat, és én az eredetire lennék kíváncsi.

ezek a receptek az 1900 évek elejéről valók, akkor országosan elterjedt szokás volt így meghatározni az élesztő mennyiségét.

vagy egyetlen gyári kiszerelés/csomagolás létezhetett, vagy bizonyos egységenként/adagonként lehetett kapni (ez nem feltétlen a mai 5 dkg-os adagnak felelhetett meg).

ezt a számot keresem.

forint csak 1946-tól, a hiperinflációt követően létezett.

2014. okt. 12. 16:17
 8/11 A kérdező kommentje:
mindenkinek ment a zöld kéz, ha valakinek további ötlete van, kérem ne tartsa magában! :)
2014. okt. 12. 16:20
 9/11 anonim ***** válasza:
Nekem nincs ötletem csak ide írtam remélem nem haragszol :) De ha a receptet leírnád úgy lehet hogy tudnánk tippelni hogy mennyi kéne bele! Mert azt se tudjuk mi az pizza,csőrege vagy mi?:D
2014. nov. 26. 23:56
 10/11 anonim ***** válasza:
A 3. válaszoló elég pontosan megírta, hogy mennyi lehet.
2014. nov. 27. 07:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!