Mennyi volt az "1x áru élesztő"?
régi, házi szakácskönyvben az élesztő mennyiségét nem súlyban, hanem árban határozták meg (egyszeres-, kétszeres-, háromszoros áru stb.).
az 1900-as évek elején hány dekás egységben lehetett kapni az élesztőt itthon?
Az 1900-as években az élesztöt kilós-kétkilós tömbökben hozták forgalomba. A vevök vagy súlyra kérték (5-10 dkg) vagy X összegért (fél pengö, pengö), és a boltos a nagy tömbböl levágott annyit, amennyi ennek megfelelö súlyú volt, ezt külön csomagolta és úgy adta a vevönek.
Általában 1 kg körüli lisztböl készült kelt tésztákhoz 5 dkg volt a "normál" adag, nagyobb mennyiséghez sokszor kértekugy is, hogy 2-3 kg liszthez való adagot.
Feltételzhetö, hogy az adott receptben ez a mennyiség volt az egyszeres éleszö, nagyobb mennyiségnél ehhez viszonyítottak kétszeres, háromszoros adag éleszövel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!