Mit készíthetek sütőtökből a sült tökön és a tökös süteményen kívül?
Sütőtök krémleves
2 db sütőtök, 1 liter tej, fél liter tejszín, mézeskalács fűszerkeverék, só, bors, 30 dkg főtt gesztenye
A tököt félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, s megsütjük sütőben 60 fokon. A húsát összeturmixoljuk a gesztenyével, tejjel, tejszínnel, s ízesítjük a fűszerkeverékkel.
(én csináltam úgy, hogy mézespuszedlikre mertem , s hagytam, hogy félig megszívja magát!)
Töltött tök
1 közepes sütőtök, csipet őrölt rozmaring (vagy egy friss ág), 2 db paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 2 tv paprika, só, bors, 1 db csirkemell filé, 10 dkg reszelt sajt, 2 fej vöröshagyma, metélőhagyma, zeller a díszítéshez
3-4 gerezd fokhagyma, 1 csipet szerecsendió, 4 ek olívaolaj, kakukkfű, 1 db sárgarépa, citrom, 1 kis zellergumó
A tököket félbe vágjuk, kimagozzuk, majd alufóliába csavarjuk, és 200 fokos sütőben sütjük 40 percig. Közben a paradicsomok tetejét levágjuk, közepüket kivájjuk. A paprikákat hosszában félbe vágjuk, csumáját, erét eltávolítjuk. (Később a maradék tölteléket ezekbe töltjük.) Közben elkészítjük a tölteléket. Serpenyőben kevés felforrósított olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, belenyomjuk a fokhagymát, s megsózzuk. Beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet, 2-3 percig kevergetve a hús fehérre sül. Folyamatosan tesszük bele a reszelt sárgarépát, zellert, gombát, a kivájt paradicsomot, belecsavarunk egy citrom levét, majd sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük. Az egészet 8-10 percig fedő alatt pároljuk, majd gyakran kevergetve a levét lefőzzük. Mikor a tök megsült, kibontjuk, belsejét kivájjuk, s kb. 1 cm-es húst hagyva a belsejében (héj is ehető). A kivájt tök belsejével a tölteléket feldúsítva, még 1x összefőzzük, majd kivajazott tepsiben, sütőtálban elrendezett töltendőkbe halmozzuk a tölteléket. Reszelt sajttal és snidlinggel megszórva, kb. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot (pirosra).
Burgonyasaláta sütőtökkel
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg sütőtök (tisztán mérve), 4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej), 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőtököt előmelegített forró sütőben szép piros-barnára megsütöm, majd ha már nem forró, a turmixgép poharába téve péppé zúzom. A tökpürét összekeverem a kefirrel, a mustárral, a paradicsompürével, a sóval és a borssal. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágom és belekeverem a tökös mártásba. A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metélem és megsózom. Tízpercnyi állás után, a megmosott, kicsumázott, és apró kockákra aprított héjas almával együtt a mártásba keverem. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt még egyszer átkeverem, és pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Sütőtöklekvár:
A kg sütőtököt kimagozva darabolva meg kell sütni, de pirítani nem szabad. Ha kihült meg kell hámozni és fele-fele arányban almakompóttal összeturmixolni. Kevergetve össze kell forralni, ízlés szerint mézzel ízesíteni majd üvegekbe kell tölteni. Száraz gőzbe kell tenni, ott hagyni kihülni.
A sütőtököt kb 5 perces főzés után akár ki is lehet rántani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!