Hosszú szemű rizst másképp kell főzni?
Én mindig ugyanúgy csinálom, mint te, csak hosszúszeművel, és mindig tökéletesen pergős lesz .
Ráadásul semmi extra rizst nem használok, többnyire a pennys elefántost.(piris zacskós)
Talán valami rossz rizst fogtál ki.
Azon mondjuk nem lepődöm meg, hogy nem lett jó, azon inkább, hogy a gömbölyű szemű így jó.
1,7 alatt nem is találkoztam még rizzsel, (mármint a víz szorzója) ráadásul úgy, hogy végig fedő alatt párolva.
A-s, vagy B-s rizs?
Ja, nem várom meg a választ, a ragadósság több okból lehet.
Pl
nem volt eléggé lepirítva a rizs. Teljesen tört fehérre kell, sőt, ha a róla lepergő keményítő por már picit barnás, akkor jó, úgy lesz szép pergős.
Nem volt elég meleg a felöntő víz. Ez egyszerű, annak forrásban kell lenni.
Felöntés után fedd le, vedd kis lángra, és ha már a tetején nincs víz, akkor zárd el, és pihentesd.
B-s rizst 1,7-1,8-szoros vízzel önts fel.
A-s rizst 2-2,2-szoros vízzel.
Az A vagy B jelzés a rizs fizikai tisztaságát és állapotát jelenti ( szennyeződés,tört szemek is pl )
Mind a gömbölyű, mind pedig a hosszúszemű rizsből lehet A vagy B minőség. Tehát a hozzáadott víz mennyiségét nem ez a jelzés befolyásolja.
Megint megpróbáltam megfőzni a rizst, a kommentelő szerint csinálva, olajon megpirítottam, felőntöttem forró vízzel, majd kis lángon fedő alatt kezdtem főzni, 8 perc múlva mentem vissza de mire odaértem már le is égett az egész. Sajnos ezzel a rizsel nem boldogulok, ha fedő nélkül csinálom ragadós lesz olyan mintha nem szivná magába a vizet (Gondolom mert hamar elfogy a víz és nincs ideje megfőnni), így meg leégett. Szóval vki részletesen leírhatná hogyan csináljam mert ez katasztrófa. :D
Ha harmadjára sem fog sikerülni maradok a gömbölyűnél azt legalább ehetőre csinálom :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!