Hányféle ételt főzöl viszonylag gyakran?
Ne vedd sznobságnak, de kb. 4-5 havonta kerül egyszer ugyanaz az étel az asztalra. Imádok főzni, gyakorlatilag a hobbim. A férjem is szeret, és eltérő dolgokat főz, mint én, úgyhogy ezért nagyon ritkán van kétszer ugyanaz.
A házi pizza talán az egyetlen, ami minden hónapban 1x sorra kerül.
Nem értem, mi az, hogy őszi-téli időszak, nyáron is ugyanazt meg lehet főzni, amit télen, és fordítva. Ma már mindent kapni minden évszakban!
"Nem értem, mi az, hogy őszi-téli időszak, nyáron is ugyanazt meg lehet főzni, amit télen, és fordítva. Ma már mindent kapni minden évszakban!"
Valoban. Igaz, a teli paradicsomnak, epernek, gorogdinnyenek koze nincs ahhoz, amit az ember nyaron vesz, de valoban, mindent lehet kapni. Errol apam jutott eszembe. A szuleim ezer eve elvaltak es apam eleg jol elt. Egyszer a franc se tudja mar miert kozolte, hogy o bizony telen is friss paradicsombol eszi a lecsot. Igaz, az ara valahol az egekben van, de lehet telen is lecsot csinalni friss paradicsombol es paprikabol. Az meg ugye mellekes, hogy ize semmi.
Meg ha a penz nem is szamit, akkor is esszerubb a helyben termelt friss zoldseget es gyumolcsot megvenni, mint a vilag masik vegerol szallitott, vegyszerrel erlelt barmikor elerheto mu cuccot. De te tudod utolso. Igaz, ez kifejezetten sznob gondolkodasra vall.
Ami biztosan minden hónapban előkerül:
- húsleves
- gulyásleves
- pörkölt különféle változatokban (tészta, tarhonya, nokedli, vagy főzelék feltétként)
- rántott csirke/karaj
- tepsis husik (bár, ez elég tág fogalom)
- paradicsomos gombóc
- főzelékek
Anyáméknál még harminc év után is minden egyes vasárnap húsleves van (váltakozva tyúk, marha, csont), párizsi szelet és petrezselymes krumpli. Mostanában, ha megyünk, mindig kikönyörgök valami mást az unokára hivatkozva, aminek legjobban a tesóim örülnek, mert baromira unják a menüt. :D
"de csak a sznob barom vasarol ugy, hogy nem erdekli sem az ar, plane nem a minoseg."
Hiú ábránd, hogy az árral nem áll összefüggésben a minőség :) Te maximum álmodozol arról, hogy jó minőségű termékeket vásárolsz, ha sajnálod rá a pénzt.
a gépemen van kb. 50 recept, ezeket legalább egyszer megcsináltam már. van egy rakás olyan kaja, aminek nincs a receptje a gépemen.
Nálunk ezek a gyakori kajakategóriák vannak:
- olasz(os) tészták: spagetti és társai, carbonara, különböző paradicsomos, zöldséges szószokkal, néha bolognese (de az a ritkább, mert 2-3 órát főzőcskézni nincs mindig kedve az embernek)
- kínai stílus: valamilyen hús apróra vágva, keményítős vízben elkeverve, zöldségekkel, és keményítős - szójaszószos "taknyos mártással". ez rizzsel
- valami szelet hús sütve, valamilyen mártással (sajt, gomba, paradicsomos), köretnek általában párolt zöldség vagy krumplipüré. az egyik legjobb variációja a szezámos-mustáros csirke
- ehhez kapcsolódik a steak általában rostélyosból
- rakott kaják - ezeket aránylag ritkán csináljuk: krumpli, ritkán kel stb.
- rizottó - szintén sok változatban lehet csinálni
- indiai korma - hasonló, több változatban csinálom
- magyarosch - pörkölt, cigánypecsenye, lecsó, gulyás stb.
- cseh - pl. krumplis knédli füstölt hússal stb.
- hal - főleg lazac, mert azt könnyű megcsinálni, és még én is látom rajta, hogy friss-e :)
- saláták: ha nincs kedvünk meleget / húst enni.
- néha krémlevesek, a fokhagymarém a kedvencünk
Hétköznapokon az olasz tészta a leggyakoribb, mert baromi gyors és finom.
""de csak a sznob barom vasarol ugy, hogy nem erdekli sem az ar, plane nem a minoseg."
Hiú ábránd, hogy az árral nem áll összefüggésben a minőség :) Te maximum álmodozol arról, hogy jó minőségű termékeket vásárolsz, ha sajnálod rá a pénzt."
Hol olvastad, hogy sajnálom ra a penzt? Ja, ha decemberben nem veszem meg a friss epret, akkor az azert van, mert sajnálom ra a penzt es nem azert, mert csak ránézésre eper, az ize az köszönő viszonyban nincs vele?
Amit pedig vásárolok: leirtam, csak toroltette valaki: kis termelőtől, biogazdasagbol vásárolok zöldséget es gyümölcsöt. Házhoz hozzak, ki lehet menni megnézni a földet, a gazdaságot. Tökéletes minőség. Drágább, mint az üzletben, de ez érthető, de meg igy is gazdaságosabb es értelmesebb dolog tole vásárolni a frisset, mint megvenni a vilag masik oldaláról szállított, művileg, vegyszerekkel érlelt, szezonok kívülit. Persze ehhez picit gondolkodni kell, ami ugye nem mindenkinek megy.
Mi is kertes házban élünk, és szezonnak megfelelően vásárolok és főzök is.
Őszi-téli időszakban általában ezek szoktak lenni:
Hús leves, paradicsom leves-házi lé, káposzta leves kolbásszal, lencse leves, gulyás leves, krumpli leves, hagymakrém leves, sütőtök krém leves, alma leves,szilva leves, bab leves, tojás leves.
Rakott krumpli, tócsni, paprikás krumpli, krumpli főzelék, paradicsomos káposzta sült hússal, hurka-kolbász tört krumplival, lila káposztával, töltött káposzta, rakott káposzta, diós tészta, diós-lekváros rakott tészta, spenót, sóskafőzelék-háziak, főtt tojással, lecsó-házi, rizses vagy tarhonyás hús, túrós tészta, székelykáposzta, lencse és sárgaborsó főzelék pörkölttel, sült tök, sült krumpli sütőben tejfölös hagymával, darált hússal töltött krumpli, hagyma, rántott sütő tök, almakompót főtt hússal,
egytálételekhez csinálok cékla salátát vagy káposztát eszünk hozzá
gyümölcsnek alma, narancs, mandarin, körte
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!