Tésztát ugy kell főzni hogy belerakom vizbe és hagyom hogy megdagadjon vagy kell hozzá rakni vlaamit? 12/L
Hát először is főzd fel a vizet! :)
Bőséges mennyiségben, mert dagadni fog a tészta.
Aztán rakják bele sót. Szintén jelentős mennyiséget, mert a tésztát még át is fogod öblíteni, ami szintén vesz el a sósságából.
Aztán ha köret tészta lesz, (nem pl leves betét) akkor tehetsz a vízbe olajat is, sokat könnyít, hogy ne tapadjon össze a tészta főzés közben. Pláne ilyen laposabb fajtáknál, mint a széles metélt, vagy a csusza tészta.
De akár el is hagyható az olaj.
Ha felfőtt a víz, keverd meg alaposan, jó erős mozgásban legyen, és úgy tedd bele a tésztát. Utána pedig az első időszakban folyamatosan keverd, nehogy összetapadjon. Ha már jól fő, és "hajlékony" a tészta, akkor már csak néha kell belekavarni.
Aztán időnként kiveszel egy kicsit, és megkóstolod, hogy puha e már.
Ha pl valami egy tál ételt készítesz, (valami olasz kaja, spagettivel, makarónival) azt is kipróbálhatod, hogy nem főzöd meg teljesen a tésztát.
Puha legyen, de ha szétvágsz egy darab tésztát, egy nagyom pici fehér nyers lisztes rész legyen a közepén. Evés közben egy nagyon kicsit roppanós érzése van ilyenkor.
Aztán leszűröd, és bő vízzel átöblíted.
Forrásban lévő bő vízbe kell tenni, és a vizet érdemes bőven sózni (nem par csipet).
Olaj fölösleges bele, de leszűrés után érdemes olajjal átkeverni, akkor nem tapad össze.
Vigyázz, mert a teli fazék nehéz és főleg nagyon forró lehet!
Minden zacskón rajta van a felhasználási javaslat, ha másképp nem piktogramokkal.
Általában ötszörös mennyiségű forró vízbe kell tenni, tehát egy fél kilós csomagot kb 2,5 lt vízben kell kifőzni. ebbe egy evőkanál só elég.
a rajta lévő utasítás szerint az újraforrástól számítva főzöd, 4-5 percig, ahogy beleöntöd azonnal keverd át alaposan. a ha letelt a 4-5 perc, egyet vegyél ki, és vágd ketté. ha nincs a közepén fehér csík, akkor megfőtt.
húzd félre és fedő alatt hagyd még kb 5 percig dagadni.
utána szűrd le, langyos vízzel ( csap alatt, szűrőben) öblítsd át, csurgasd le.
Egy lábasban melegíts kevés zsiradékot, és abba tedd a tésztát. jól forgasd meg benne, hogy ne tapadjon össze.
Ezután tálalható bármivel.
Valóban vigyázz, nehogy baleset érjen :)
Én soha nem teszek sót a főzővízbe, és eddig még mindig meg tudtam enni a tésztát. :)
Ha jó a tészta, akkor jó íze van só nélkül is. Egyébként is, a feltétnek kell meghatároznia a markánsabb ízeket.
Legegyszerűbb: felforralod a vizet,kb. dupla annyit, mint a tészta mennyisége. Ha már lobogva forr, beleöntöd a tésztát, megkevered, elzárod alatta a tüzet és fedőt teszel rá. Néha megkevered, ha már jó, leszűröd. Kb. negyedóra alatt kész. Mindegy, hogy mire akarod használni a tésztát.
Kevés só mindig kell bele, de olaj nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!