Milyen egészséges (! ) ételeket csomagolhatok a gyereknek az iskolába?
Iskolás gyereknek nem diétás dolgokat kell enni, hanem rendesen.
Uzsonnára valamilyen szendvics, vagy itthon sütött muffin, vagy bukta.
Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy mi az egészséges... A gyerek ízlése és éhségérzete is sokat számít. Én a gyümölcstől világéletemben azonnal farkaséhes lettem, ahogy mondjuk a reggelitől is sokkal korábban éheztem meg. Sok figyelembe veendő faktor van.
Én annyi reggelit adnék, amivel jóllakik. Illetve ott lenne az étel s ő adna magának annyit, amennyit akar. A tízórai érdekes kérdés, szerintem tojáslepény és magkenyér környékén gondolkodnék, sok nyers zöldséggel, gyümölccsel, olajos maggal, de lehet süti is, amit én sütök (aminek megfelelően szénhidrát kb. semmi nem lesz benne, zsír annál inkább, bár tudok olyat is, amiben a fehérje sok). Attól függ, mit szeret és mivel lakik jól.
Megjegyzem, nincs gyerekem, ha lesz, akkor bizonyára le leszek támadva, hogy mivel etetem, de az élet már csak ilyen. Nem fogom tiltani ételektől, de nyilván alapból azzal etetem, amit én eszem, vagy az apja.
Ha szerencsétlen menzás lenne, akkor különösen szükségesnek tartanám, hogy legalább a tízóraija ne legyen zsírszegény vagy durván szénhidrátos... Kell az egyensúly. Persze itt is alapvető, hogy mivel érzi jól magát a kicsi. Mi a párommal gyökeresen más makrotápanyag-összetételt igénylünk, próbáltuk máshogy, de csak a saját típusú étkezésünk a legkellemesebb. Úgyhogy a gyermekemre sem akarnék ráhúzni egy elképzelt ideális étrendet.
Szerintem a legjobb az lenne, ha még otthon reggelizne a gyerek, mert otthon több mindenre van lehetőség, bár úgy is kellene valami táplálóbb a suliba. Rozs vagy valamilyen magvas kenyér, vajjal/sajtkrémmel, egy szelet normálisabb sonkával, zöldségekkel, salátával szerintem tökéletes. Rengeteg fajta kenyeret, zsömlét, kiflit lehet kapni, barna, rozsos, graham, magvas, korpás stb. ami egészségesebb és lehet őket variálni, de akár te is süthetsz otthon. Én volt, hogy lekváros kenyeret vittem, nutellásat, vajas-mézeset. Néha-néha az is megesett, hogy valamilyen pékárut vittem, tudom ezek nem a legegészségesebbek, de jelentem nem híztam el, egészséges vagyok, és szerintem ennyi néha belefér. Lehet többet is meg tudna enni abból a szendvicsből, javaslom két kisebbet csomagolj neki, mint egyet. Esetleg a szendvicsek mellé még külön pár szelet zöldséget tehetsz. És természetesen gyümölcs, alma vagy banán a legjobb szerintem.
Jó ötlet a muffin. Otthon ezt is meg tudod sütni, sós, zöldséges muffinok is vannak.
Lehet még vinni joghurtot is. Túrókrémeket is lehet kapni, vagy saját magad is készíthetsz. Gyümölcsös túrókrémmel is meg lehet kenni kenyeret vagy tojáskrémmel. Csak ezeket mindenképp dobozba tedd szerintem, hogy ne legyen nagyon szagos.
[link] bár itt vannak elég extrák is, lehet találsz köztük olyat, ami megtetszik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!