Amit kérdezek, biztos hogy ciki és gáz! 22 éves lány vagyok, és még nem tudok sokmindent megfőzni, Ti hogy kezdtétek el, szakácskönyvből?
Egyszerűbb ételeket,mint paprikás krumpli meg tudok csinálni,főzelékekkel van probléma,hogy sose tudom,mennyi habarás kellene bele (igazából ezeket még el sem kezdtem,még könyvből sem).Húsféléket honnan tudom megállapítani,hogy jó-e már,pl pörkölt?
És az olyan levesekkel,amibe 3-4 féle fűszer kell,és ízlés alapján kellene fűszerezni,és ha még nem jó,akkor honnan tudhatom,hogy melyikből kell még bele?
A habarásra a választ pótolom, a többi ma már sok lenne.
Habarás alapreceptje
négy személyre főzelékhez vagy leveshez:
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 2-3 ek hidegvíz (nem mindig szokták)
Készítése:
- A tejfölt keverőtálban átkeverjük simára.
- A lisztet hozzáöntjük és csomómentesre keverjük.
- 2-3 ek hidegvizet is elkeverünk benne hogy tejszín sűrűségű legyen.
- A levesbe, főzelékbe hőkiegyenlítéssel tesszük hogy ne ugorjon össze.
Vagyis a forró léből jó fél kismerőkanálnyit hozzáadunk és elkeverjük.
Még 3x4x adunk így hozzá.
- Ezután a habarást a forró levesbe főzelékbe adagoljuk lassan csurgatva,
közben folyamatosan keverni kell, nehogy összeugorjon.
Ha benne van a habarás mégegyszer forraljuk át (3-4 perc) folyamatos keverés mellett,
azért hogy ne legyen érezhető a nyers lisztíz és a liszt is készre sűrűsödjön.
Egyéb tudnivalók a habarásról:
- A zöldségek készrefőzése előtt 3-4 perccel adjuk hozzá, hogy
a habarással is át tudjuk még forralni, de sose nagyon főtt zöldséghez.
- Készülhet tejjel, tejföllel, tejszínnel (+liszt), főzelékeknél leggyakoribb a tejfölös habarás.
- A liszt az ami besűrűűsödik benne így nem kell sok!
(pl a liszt az alapja a pudingnak is)
(de ha tejföllel csináljuk már önmagában a tejföl is sűríti, héha csak ezzel készítik a habarást)
- Kézi habverővel a tejföl és liszt teljesen homogénre keverhető.
- Levesnél adagolhatjuk is hogy ne legyen túl sűrű, szószos hanem pont kellemesen testes leves legyen, az se baj
ha marad a habarásból. Levesnél így a nagyrészét hozzáforraljuk, hogy a liszt besűsűsödjön és csak ha kell még adunk hozzá.
- A habarás receptenként eltérhet akkor a szerint készítjük, pl csak tejszín vagy csak tejföl.
Ez hogy főzelékbe mennyi habarás kell ez a fenti alapján mehet és a zöldségek főzőleve is hozzáadódik. Vagyis annyi vízben kell főzni, hogy még kicsit ki is lóghatnak a
zöldségek amikor a habarást hozzáadjuk, vagy maximum épp ellepje. Kb 0,5-1 cm-rel kilóghatnak. Ha túl sok a leve attól akár leves is lehet a főzelékből. Tehát a fenti alap habarás annyi főzőléhez menjen ami max épp ellepi a betétet. Ha soknak túnik a főzőlé szedj ki belőle mielőtt a habarást hozzáadod, annyit hogy még hozzáadod a habarást is! Aztán a habarást pár percig forrald hogy a liszt elérje a sűrűségét.
Ezután ha túl sűrűnek látod a főzeléket akkor kicsit visszaadagolsz bele a léből, de csak kicsit, finoman. Így biztos pont jó lesz a főzelék.
Tehát a mennyisége és sűrűsége is kellemesen beállítható.
Ha még így sem lenne megfelelő a sűrűsége akkor csináld kicsit hígabbra és a legvégén tejföllel beállítod kellően sűrűre. Kicsit több tejföl általában nem tudja elrontani a főzeléket.
Feltétek:
Fasirtot gondolom sütsz hozzá. A főzelékeknek többnyire kicsi az energia értéke, mivel a legtöbb zöldségen is az. Kivétel a burgonya, bab mondjuk. A négy személyre a habarás sem sok energiaértékben, egy főre esik kb 2 ek tejföl és 1-2 tk liszt ami valószínűleg még két fasirttal sem túl sok. Talán ezért nők :) jobban szeretik a főzelékeket asszem. De ha fériaknak is készíted érdemes rájuk gondolni, hogy nagyobb az energiaigényük.
Feltétek már amihez ami megy +ízlés szerint:
lehet több féléből is összeállítani
- fasirt
- sült virsli
- sült kolbász
- bélszinrolo
- tükörtojás
- főtt tojás (érdemes felbe vágni mert kanállal nem feltétlenül egyszerű elvágni)
- buggyantott vagy bevert tojás
- héjában főtt burgonya
- sült vagy rántott hagymakarikák
;)
:P Úgy látom csak én írogatok a kérdéshez. Na mindegy. Mivel ébredezik a magyar konyha csak hasznos lesz a kérdezőnek.
A habarásról talán még egy icipicit. Láthatsz hogy receptenként különféle habarásokat, van ahol tejföl+liszt és van ahol csak tejföl, máshol tej+liszt és van amikor a főzelékhez rántást csinálnak. A rántás abban nagyon más hogy ad egy pörzs ízt neki ami van amihez illik mondjuk babfőzelékhez. Ízlés szerint pl babfőzeléknél ha a receptben nem szerepel tehetsz bele a rántásba kicsi hagymát fokhagymát, mivel ízvilágában megy bele, jó magyaros íze lesz tőle. De elég egy kicsi csak hogy megdobja.
Alapvetően mindegyik sűrítéssel lehet finom és ha neked a klasszikus magyar főzelék habarás ( amit írtam) ízlik kicsi gyakorlattal mindegyiket meg tudod majd csinálni azzal is. A lényege a mennyiség és a sűrűség. Ez a kettő.
Neten találhatsz jó sok főzelék receptet a fűszerezéseikről, érdemes átnézegetni melyikhez mi megy meg kipróbálni neked milyen fűszerekkel ízlik. Aztán lehet fűszerként használni sok mindent, pl kevés pirított szalonnát (amibe illik) vagy pár darab egyéb zöldséget is tenni bele. Ezektől kicsit komplettebb ételt kapunk.
Asszem a főzelékről ennyit tényleg elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!