Amit kérdezek, biztos hogy ciki és gáz! 22 éves lány vagyok, és még nem tudok sokmindent megfőzni, Ti hogy kezdtétek el, szakácskönyvből?
Egyszerűbb ételeket,mint paprikás krumpli meg tudok csinálni,főzelékekkel van probléma,hogy sose tudom,mennyi habarás kellene bele (igazából ezeket még el sem kezdtem,még könyvből sem).Húsféléket honnan tudom megállapítani,hogy jó-e már,pl pörkölt?
És az olyan levesekkel,amibe 3-4 féle fűszer kell,és ízlés alapján kellene fűszerezni,és ha még nem jó,akkor honnan tudhatom,hogy melyikből kell még bele?
Egy kezdőnek igenis jók a zacskós alapok, mert így lesz sikerélmeny, és nem veszi el a kedvét a főzéstől.
Soha nem felejtem el, ahogy az akkor 10 eves unokahúgom először főzött egyedül bolognait. Zacskós alappal csinálta, és nagyon boldog volt, hogy ő csinálhatta, és finom lett. Én csak felügyeltem, hogy ne történjen baleset.
Persze nem olyan, mint amikor friss paradicsomból, friss fűszerekkel csinálom, de a sikerélmény akkoris megvan.
Az efféle alap "trükköket" lenne fontos ismerni:
http://www.youtube.com/watch?v=tlehIvO8p3Q
Azért a rongyot megfontolnám, egy jó lábos rendesen lefedi, de jó a video.
Ha jó a recept már csak be kell tartani. Ezen is ha így csináljuk akkor olyan is lesz. Az elrontás mindig abból ered ha másképp csináltuk mint a receptekben van, vagy a recept nem az igazi.
"Nem a kor számít, hanem a tudás."
Ez igaz csak másképp más helyzetre. Egy 10évesnek elég ha első rottyanásig melegít egy üveges öntet. Neki elég ennyi valóban. De az csak valami ismerkedés és alap sikerélmény. Se több se kevesebb.
A kérdezőt idézem:
"Egyszerűbb ételeket,mint paprikás krumpli meg tudok csinálni,"
Szóval nála már az kell hogy bármilyen apró kislánynak való dolgot csináljon. TANULNI szeretne és ez más BÁRMILYEN sikerélmény.
Egy zacskós üveges dologgal TANULNI nem tud az CSAK valami csinálásra ismerkedésre elég. Jó hogy nem küldenénk már a homokozóba homoksütit csinálni mert az is sikerélmény. :D
"...mindegy, hogy mennyi idős, ugyanúgy kudarc lehet."
Akinek a konyhai félelmekkel van gondja azt oldja meg a tanulástól függetlenül, mert az más. Ha nem szóltak rá kiskorában mindenért amit a konyhában csinált ezzel nem lesz dolga. A főzést nem a kudarc elkerülésével tanuljuk, hanem azt csináljuk amit kell és ahogy kell.
*
TANULNI szeretne és ez más mint* BÁRMILYEN sikerélmény.
A kérdés másra vonatkozott de fontosak az olyan konyhai alap ismeretek amik nem a receptből adódnak. Sok minden kényelmesebb, praktikusabb lesz tőlük. Pl érdemes megfigyelni profi szakácsoknál (youtube) hogy mihez milyen eszközöket használnak. Persze nem csak a végzett szakácsok tudnak jó dolgokat és jól főzni. Edényválasztásnál érdemes mindig a keverést is belekalkulálni. Ha túl kicsi az edény nem lehet normálisan megkeverni és csak vacakolni lehet vele, meg kikavarjuk az edényből. Túl nagy se legyen de még sokszor az a jobb. Ha keverjük akkor ne cak tologassuk, keverjük is meg.
Pl itt a lecsónál a serpenyő mérete megfelelő, rendesen megkavarható benne az étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!