Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Eredeti francia recept?

Eredeti francia recept?

Figyelt kérdés

Coq au vin recept(ek)et keresek, de eredetit, azaz ahogy Franciaországban szokás elkészíteni.Föként olyanok válaszát szeretném, akik ott élnek, vagy francia származásúak.


A szivességüket elöre is köszönöm.


Nagyon kérek mindenkit, a különféle magyar oldalakon lévö recepteket NE linkeljék be, engem kimondottan az eredeti francia változat érdekel. Köszönöm.



#Coq_au_vin
2014. júl. 21. 20:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
52%
ha érdekel az eredeti francia recept, miért nem keresel rá a neten franciául?
2014. júl. 21. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
2014. júl. 22. 01:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:

[link]


Ebben a receptben nem írják, hogy milyen bor kell bele, pedig ez - francia anyósom szerint - nagyon fontos.

1-1,5 liter burgundi (Bourgogne) borral a legjobb.

2014. júl. 22. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy az eredeti recept szerint kizárólag vörösborral készül, ma már azonban mindenféle - fehér, és az ún. Jura-i sárga borból is készítik. Én a vörösboroshoz szoktam, de Elzászban pl. a fehérboros a "divat".
2014. júl. 22. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:

1-es: azért nem keresek franciául, mert egyrészt nem tudom a nyelvet, másrészt valószínü, hogy ott is rengeteg olyan "recept" kering, ami nem igazán jó, vagy nem sok köze van az eredetihez. Ahhoz meg, hogy ki lehessen szürni a jót/jókat a sok rossz közül, kellene a nyelvtudás.


A második és a harmadik válaszolónak nagyon köszönöm, és külön a megjegyzést a borral kapcsolatban.

2014. júl. 22. 08:01
 6/13 anonim ***** válasza:
csak azért írtam, mert én is így szoktam keresni :)
2014. júl. 22. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
Rendben, nem gond, a legtöbbször én is így keresek, csak ha nem tudom a nyelvet, akkor sokkal nehezebb.
2014. júl. 22. 08:53
 8/13 anonim ***** válasza:

Most nincs sok időm, de ha addig nem jelentkezik egy jótét lélek, hogy megtegye helyettem, a délután folyamán lefordítom neked azt a receptet, aminek a neve "Kakas borban, nagyanyám szerint".

Jó lesz az? :)

2014. júl. 22. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a szivességedet, nagy segítség lenne.

De tényleg csak ha van idöd, nem sürgös - a hét végére szeretném csak kipróbálni.

2014. júl. 22. 09:54
 10/13 anonim ***** válasza:

Na, itt vagyok. :) Az az igazság, hogy ahány régió, sőt, ahány ház, annyi recept létezik. Kiválasztottam egyet, amit még boldogult anyósomtól tanultam, remélem, jó lesz!


Hozzávalók:


Egy - kb. 2 kilós - kakas, ha nem kapsz ilyet, vágass egyet a hentessel kettőbe, hogy kijöjjön a 2 kiló. Ne próbáld magad "nyiszálni", hacsak nincsenek remek késeid!

(A másik feléből nagyon finom húslevest lehet csinálni!)

1,5 liter burgundi vörösbor

2 db. nagy sárgarépa karikákra vágva.

1,5-2 db. apróra vágott hagyma.

2 db. szekfűszeg

2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma.

Bors.

1/2 pohár konyak vagy armagnac, de ez utóbbi nagyon drága.

1,5-2 evőkanál olaj (Ha lehet, oliva).

2-3 deka vaj.

40 dkg füstölt szalonna vagy császárhús (nyers).

30 dkg gomba.

4 dkg liszt.

Kakukkfű

Babérlevél

Petrezselyem (Ezt a hármat kötözd össze egy vékony madzaggal).

Só.


Elkészítés:


1. Egy nagy tálba készítsd elő a felvágott kakasdarabokat, a répát, a hagymát, a fokhagymát, a szekfűszeget, a borsot és a három összekötözött füvet. (NE sózd meg!)

2. Öntsd rá a bort és a konyakot.

3. Hagyd állni kb. 6 órán át, könyharuhával vagy fedővel letakarva, de semmiképpen nem a frigóban.

4. A 6 óra elteltével szedd ki és csöpögtasg le a húsdarabokat, szűrd le a páclét, utóbbi kettőt tedd félre, később szükségsd lesz rájuk.

5. Egy nagyobbfajta lábosban melegítsd meg az olívaolajat és a vajat.

6. Rakd bele a húsdarabokat, és forgasd őket, míg szép, aranyos színt nem kapnak. Akkor szedd ki, és tedd egy tányérra.

7. Ugyanebbe a lábosba tedd bele a felvágott szalonnát vagy füstölt császárhúst és a hagymát, kevergesd, amíg áttetszővé nem válnak.

8. Tedd hozzá a lisztet és a félretett páclét.

9. Lassan kevergesd, vigyázva, hogy ne legyenek benne csomók, és tedd a lábosba a húst és a répát.

10. Sózd meg, fedd le és hagyd kislángon főni kb. 2-2,5 órát, időnként megkeverve.

11. Kóstold meg, és ha kell, tegyél bele ízlásetek szerint még sót vagy borsot, ha nem elég az eddigi.

12. Tedd hozzá a felvágott, és előzőleg zsiradék nélkül kissé megfonnyasztott gombát, és hagyd még 30 percig kislángon főni.

13. Hagyd kihűlni, majd tedd a frizsiderbe másnapig. (Ha esetleg kis zsírréteg alakul rajta, azt hidegen szedd le.

14. Csak másnap egyétek, hogy a különböző anyagoknak legyen idejük összeérni.

Krumplipürével, angolosan főtt krumplival, esetleg pertrezselymes rizzsel tálalhatod.


Nem egy egyszerű recept, de azért kitartást és a végén jó étvágyat kívánok hozzá! :)

2014. júl. 23. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!