Eredeti francia recept?
Coq au vin recept(ek)et keresek, de eredetit, azaz ahogy Franciaországban szokás elkészíteni.Föként olyanok válaszát szeretném, akik ott élnek, vagy francia származásúak.
A szivességüket elöre is köszönöm.
Nagyon kérek mindenkit, a különféle magyar oldalakon lévö recepteket NE linkeljék be, engem kimondottan az eredeti francia változat érdekel. Köszönöm.
Ebben a receptben nem írják, hogy milyen bor kell bele, pedig ez - francia anyósom szerint - nagyon fontos.
1-1,5 liter burgundi (Bourgogne) borral a legjobb.
1-es: azért nem keresek franciául, mert egyrészt nem tudom a nyelvet, másrészt valószínü, hogy ott is rengeteg olyan "recept" kering, ami nem igazán jó, vagy nem sok köze van az eredetihez. Ahhoz meg, hogy ki lehessen szürni a jót/jókat a sok rossz közül, kellene a nyelvtudás.
A második és a harmadik válaszolónak nagyon köszönöm, és külön a megjegyzést a borral kapcsolatban.
Most nincs sok időm, de ha addig nem jelentkezik egy jótét lélek, hogy megtegye helyettem, a délután folyamán lefordítom neked azt a receptet, aminek a neve "Kakas borban, nagyanyám szerint".
Jó lesz az? :)
Nagyon köszönöm a szivességedet, nagy segítség lenne.
De tényleg csak ha van idöd, nem sürgös - a hét végére szeretném csak kipróbálni.
Na, itt vagyok. :) Az az igazság, hogy ahány régió, sőt, ahány ház, annyi recept létezik. Kiválasztottam egyet, amit még boldogult anyósomtól tanultam, remélem, jó lesz!
Hozzávalók:
Egy - kb. 2 kilós - kakas, ha nem kapsz ilyet, vágass egyet a hentessel kettőbe, hogy kijöjjön a 2 kiló. Ne próbáld magad "nyiszálni", hacsak nincsenek remek késeid!
(A másik feléből nagyon finom húslevest lehet csinálni!)
1,5 liter burgundi vörösbor
2 db. nagy sárgarépa karikákra vágva.
1,5-2 db. apróra vágott hagyma.
2 db. szekfűszeg
2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma.
Bors.
1/2 pohár konyak vagy armagnac, de ez utóbbi nagyon drága.
1,5-2 evőkanál olaj (Ha lehet, oliva).
2-3 deka vaj.
40 dkg füstölt szalonna vagy császárhús (nyers).
30 dkg gomba.
4 dkg liszt.
Kakukkfű
Babérlevél
Petrezselyem (Ezt a hármat kötözd össze egy vékony madzaggal).
Só.
Elkészítés:
1. Egy nagy tálba készítsd elő a felvágott kakasdarabokat, a répát, a hagymát, a fokhagymát, a szekfűszeget, a borsot és a három összekötözött füvet. (NE sózd meg!)
2. Öntsd rá a bort és a konyakot.
3. Hagyd állni kb. 6 órán át, könyharuhával vagy fedővel letakarva, de semmiképpen nem a frigóban.
4. A 6 óra elteltével szedd ki és csöpögtasg le a húsdarabokat, szűrd le a páclét, utóbbi kettőt tedd félre, később szükségsd lesz rájuk.
5. Egy nagyobbfajta lábosban melegítsd meg az olívaolajat és a vajat.
6. Rakd bele a húsdarabokat, és forgasd őket, míg szép, aranyos színt nem kapnak. Akkor szedd ki, és tedd egy tányérra.
7. Ugyanebbe a lábosba tedd bele a felvágott szalonnát vagy füstölt császárhúst és a hagymát, kevergesd, amíg áttetszővé nem válnak.
8. Tedd hozzá a lisztet és a félretett páclét.
9. Lassan kevergesd, vigyázva, hogy ne legyenek benne csomók, és tedd a lábosba a húst és a répát.
10. Sózd meg, fedd le és hagyd kislángon főni kb. 2-2,5 órát, időnként megkeverve.
11. Kóstold meg, és ha kell, tegyél bele ízlásetek szerint még sót vagy borsot, ha nem elég az eddigi.
12. Tedd hozzá a felvágott, és előzőleg zsiradék nélkül kissé megfonnyasztott gombát, és hagyd még 30 percig kislángon főni.
13. Hagyd kihűlni, majd tedd a frizsiderbe másnapig. (Ha esetleg kis zsírréteg alakul rajta, azt hidegen szedd le.
14. Csak másnap egyétek, hogy a különböző anyagoknak legyen idejük összeérni.
Krumplipürével, angolosan főtt krumplival, esetleg pertrezselymes rizzsel tálalhatod.
Nem egy egyszerű recept, de azért kitartást és a végén jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!