Közvélemény kutatás! Ti hogy csináljátok a húslevest?
Írjátok le, milyen anyagokkal, és hogy a végén hogy tálaljátok.
Mi 2-3 féle húsos csont (sertés, tyúk, kacsa), egész bors, egész hagyma, 2-3 egész fokhagyma, só, víz, répa, fehérrépa, karalábé, egész krumpli, zöldségzöldje.
Néha: belsőség is a hús mellé, karfiol rózsa, zeller, káposztalevél (nem savanyú, hanem sima).
A vizet nem öntjük le felforrás után, hanem csak leszedjük a tetejéről a habot, és halkan főzzük először hússal, majd bezöldségezve.
A végén kiszedjük a húst, és az összes zöldséget, leszűrjük a levest, hogy ne legyen zavaros, és külön főzött tésztát tálalunk.
A kérdésem azért van, mert sok ismerősöm nem így csinálja, és érdekel ki, hogyan. Légyszi írjátok oda a korotokat, és hogy melyik megyéből vagytok.
Én egyféle húsból készítem, vagyis nem vegyesen. A húsoknak más a főzési idejük (az állat kora sem mindegy ) szóval egynemű húsból, ami tyúk, kakas, marha, sertésből a orjaleves, ritkán fácán.
A húsokat hidegvízben teszem fel főni. az első habot leszedem róla (tudom mások nem, de így szoktam )nagyon lassan gyöngyözve főzöm. elég sok zöldségfélét teszek bele, mert szeretjük. Sárgarépát, gyökeret, zellert, kis darab karalábét, ha van kel,-vagy fejeskáposzta, abból is kerül bele egy levéllel. egy kisebb krumpli,egy fej vöröshagyma héjastól és 2-3 GEREZD fokhagyma. 1-1 szem paprika paradicsom idényben.
Só, egészbors, pár szem egész kömény.
A végén először leszűröm és szétpakolom a zöldségeket és a húsokat. a levét még egyszer finomszűrőn átengedem, és levesestálban teszem az asztalra. mellé a zöldség és a hús.
Tésztát én is külön főzök ki, arra merjük rá a forró levest.
Tartalmas, ízes húsleveseket szoktam főzni, én úgy érzem megadom a módját a főzés során.
Nyugdíjas asszony a dunántúlról :)
Én csak csirkéből főzöm, de ez mondjuk az én heppem. :) Egész vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma (te tényleg egész fejeket beleraksz?), egész bors, só, répa, zöldség, zeller, karalábé, zöldségzöldje. Víz.
Felforralom a vizet, de csak a hússal benne, leszedem a habot, leveszem a lángot minire, beleteszem a zöldségeket, és lassú tűzön főzöm.
Ha kész, kiszedem a húst és a zöldségeket, leszűröm a levet. Külön főzött tésztát tálalok.
30 éves vagyok, Bács-Kiskun megyében élek, de ez nem jelent semmit, édesanyámtól tanultam, aki egyrészt Fejér megyéből hozta a tudományát, másrészt a szabolcsi nagymamájától, szóval nálam csapódik le minden. :) Tulajdonképpen nem is tudom, hogy itt hogy főzik. Anyósom (helyi) rak bele gombát is, de én mindig úgy érzem, az megszínezi a levest, nekem pedig olyan szép, tiszta, aranysárga a levesem, hogy sosem teszek bele.
Én csak sima karaj csontból szoktam főzni...ha felforrt a víz a hússal kiöntöm a levet és leöblítem a húst,ha szükséges kimosom a fazekat is...majd friss víz és újra forralom...ez idő alatt pucolom és felvágom a leveszöldségeket(sárga-,fehérrépa,karalábé,zeller,krumpli,petrezselyem zöld)ha újra felforrt a víz a hússal ,akkor teszem bele a zöldségeket+2db húsleves kockát,sóval vagy vegetával ízesítem...pár szem egész borsot teatojásba teszem és úgy a levesbe...kb.40perc alatt puhára fő a zöldség és kész is a hús leves..ha nagyon beédesítik a zöldségek,akkor utólag ízesítem...sose szűröm le és így is Isteni finom+ csiga tészta vagy eper levél főzve hozzá sima vízzel,nem a leves levében.
29L-Heves megye
Attól függ mennyi idő van rá! :-) Amúgy lehetőség szerint így:
-1 féle állat húsát, vagy csontját hideg vízzel odateszem LASSÚ tűzre főni. Kb. fél/háromnegyed fazéknyi vízbe.
-A habot folyamatosan leszedem róla, vigyázok, hogy nehogy elforrjon!
-Ha már nem képződik jelentős mennyiségű hab, akkor dobok bele néhány szem borsot.
-Ezután fehérrépa, ha van egy gerezd karalábé, vagy felesleges káposztatorzsa megy bele.
-Zeller, vagy ami van ilyen zöld... Így nyáron néha egy szál friss kapor, attól különleges lesz.
-Aztán sárgarépa, esetleg egy maréknyi karfiol. Egy kis méretű paprika, vagy 2-3 káposztalevél. Nyáron ha van, akkor egy kis fej paradicsom is belekerül.
-Aztán tojás méretűre vágott krumplik.
-Soha nem teszünk bele hagymát, az nagyon nem való ebbe a levesbe. Esetleg ha van pici gyöngyhagyma, de azt is csak szökőévente.
-Ha nincs friss zeller, akkor szárított petrezselyemlevél is megy bele a végén.
-Só is persze.
-Ételízesítő vagy leveskocka nem nagyon, az csak akkor, ha kevés a hús benne, vagy épp nincs sok zöldségünk.
-Ezeket lassú tűzön főzzük, amíg meg nem puhul minden. Közben apránként felöntjük. Arra vigyázunk, hogy sose bugyogjon, forrjon közben, csak ha a végén majdnem, amikor elzárjuk.
Elvileg így, ha nem forrt el, ha nem kavargattuk, akkor nem lesz zavaros. És sosem szűrjük le... A gázról levéve egyenesen az asztalra kerül, és a fazékból szedünk.
Tésztát vagy rizst közben külön főztünk hozzá.
Mindenki szed magának zöldséget, húst, tésztát, majd rá levet. És 1-2 kanál paradicsomlevet, ha van.
Elvetemültek erőspaprikát is raknak a sajátjukba.
(Ha vendégek vannak, akkor persze kiszedjük tányérra a zöldségeket, a húst, külön tálba a levet. De amúgy fazékból szedünk.)
Pest megye
és lényegtelen a korom, a nagymamám is így főzte...
Azon vitatkoznék, hogy a húslevesbe nem való a vöröshagyma.
Világ életemben tettem bele, és az összes felmenőm/ismerősöm is...
A kapor és a rizs viszont nekem újdonság. De, hát gondolom te meg így tanultad...
Felteszek karajcsontot vízben főni, addig szedem a habját amíg lesz.
Aztán beleteszek jó sok zöldséget, bár nekünk semennyi nem lenne elég :) Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, krumpli, kis darab kelkáposzta.
Delikát, őrölt bors, szemes bors, kömény, pici pirospaprika. Közben főzök ki tésztát. Általában csigatésztát, mert a férjem azt szereti, de ha jönnek Anyukámék, akkor cérnametélt :D
Nagyon lassan puhára főzök benne mindent, külön kiszedem a zöldségeket, a csontot, a levest leszűröm.
Nagyon-nagyon finom, imádjuk! :)))
Lassú tűzön,általában rakok bele csontot és húst is,vagy csirkéből farhátat+ mellet ,vagy mellet+ combot,mikor hogy ,de elég sokat.
Zöldségek : répa,fehérrépa,zeller,karalábé,néha borsót is ha van,hagyma , néha krumplit is + káposztalevelet.
Fűszerezni én csak sót+ borsot szoktam ,mivel relatíve sok zöldség+ hús megy bele nagyon finom lesz.
Lassú tűzön,kb fél órát főzöm a húst,utána mehet bele a zöldség. De raktam már egyszerre is bele .
Sokak a szívükhöz kapnak majd,de én sosem haboztam még le,a végén leszűröm és kész .:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!