Gazdaságos otthon házi sajtot készíteni? (ha boltból veszem a tejet)
Itt ezt írják:
"1 liter még élőkultúrát tartalmazó tejből legfeljebb 15 dkg sajt készül"
Tehát az a kérdés, hogy házi tejet mennyiért tudsz beszerezni hozzá és a munkaidődet beleszámítva neked megéri-e. Szerintem akkor érné meg igazán, ha lenne egy tehén is a háznál. ;)
Én éppen tegnap készítettem sajtot a link "házi sajt receptje alapján, 2 liter házi tejből és egy kiló házi túróból. 90 deka lett belőle.
Olcsóbb és sokkal jobb, mint a bolti Trappista. Igaz a holland sajtokkal nem versenyezhet.
Bolti tejből meg se próbáld!
Ha kezdő vagy, javaslom, hogy lágysajtokkal próbálkozzál először, akár tehén-, akár kecske házitejjel. Tejoltót (pepszint) gyógyszertárban kapsz, élő sajtkultúrát ráérsz akkor beszerezni, ha érlelt sajtokat is szeretnél készíteni.
Csak az arányokhoz, hogy legyen mihez viszonyítani, 1 kiló tehéntúró folyadéktej normája 6 liter, 1 kiló trappistáé 11 lt tej.
Gazdaságos annak,(talán ) akinek saját tehene van, mert önköltségen számíthatja az alapanyagárat.
5.ik vagyok. Nekem gazdaságos, mert kb. 500.- Ft-ból van jó minőségű 90 deka sajtom.
A Trappisták pedig nagyon gagyi sajtok.
itt árulnak, lehet én is kedvet kapok hozzá:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!