Hogyan lehet zaftosra sutni a brassoit? szeretem tunkolni.
Hosszú évek után én is változtattam a brassóin némileg, Pont az itt olvasott bejegyzések alapján. a férjem is egy kicsit szaftosabbra vágyta, így én is egy közepes fej hagymát dinszteltem alá, teljesen elfőzve, majd zsírjára visszasütve. Gyakorlatilag a pörkölthöz hasonlóan, de pirospaprika nélkül. a húst szintén fehéredésig forgattam pépes hagymán, majd pici vízzel fedő alatt puhára sütöttem.Utána kevertem össze a másik serpenyőben pirosra sütött kockakrumplival.
a húst még menet közben borssal, majorannával fűszereztem, a végén - a tálalás előtt- frissen préselt fokhagymával szórtam meg.
Tényleg nagyon finom lett,nem volt száraz, hanem kellemesen sűrű szaftos.
Érdemes kipróbálni mások receptjeit, mert mindig becsempészhet az ember valami mást, újat a megszokottak közé/helyett/mellé... :D)
A brassói kifejezetten száraz étel, úgyhogy azt ne akard tunkolni.
Ha tunkolni akarsz fõzzél pörköltet.
A brassőinak több típusa is van, tájegységenként különbözik, én 3 típust is szoktam készíneti..
Az egyik az borsós
A másik az a száraz
A harmadik a szaftos..: pirospaprikát nem teszek bele, de 1 paradicsomot igen, akkor szép, de nem piros színe lesz.
Vízzel húzom, attól lesz szaftos, de jó sok hagymát pirítok alá
Elnézést, hogy belevau, de a brassóiba alapból, eredetileg nem tesznek hagymát. Az a tokányba és pörköltbe való. Viszont szalonnát sütnek le, majd a tepertőt kiveszik és a visszamaradt zsírban sütik le a húst. Ezután feldúsítják, ha kell, még zsírral (sosem olajjal) és azt fűszerezik bőségesen fokhagymával, majorannával, kevés borssal, sóval. A legvégén belekeverik a tepertőt is. Amikor a húst kifaltuk belőle, akkor visszamarad a finom, fokhagymás fűszeres zsír és lehet megdérmesztve, akár kenyérre is kenni.
A lényeg, a sok zsiradék. A krumplit meg tetszés szerint vagy belesütik, vagy külön. Ez ízlés kérdése.
Én ezt egy öreg szakácstól tanultam, még 40 évvel ezelőtt, ő meg a mesterétől, stb stb.
Eredetileg egy XIX. századi szakácskönyv ír először a Brassóból származó, bő szalonnás zsirban sült, fokhagymás marhatokányról, pirított burgonyával.
Hogy annak az ételnek a neve Brassói aprópecsenye, az egy dolog.
Épp a múltkoriban olvastam, hogy pl. Jókai bableves-t sem tudni valójában, miért is ez a neve, ugyanis hiába keresnek-kutatnak, abban a korban még a bablevesnek azt a főzési módját, sehol senki nem csinálta. Csak jóval később került be a magyar éttermek, kifőzdék kínálatába ilyen néven. Vagyis: egyszerűen aki kitalálta, azt a nevet adta neki.
Ugyanez előfordulhat más kajákkal, így a Brassóival is!
A kérdező nem az "eredetit" kérte, így mindenki azt írta le, hogy szerinte hogyan lehet szaftosan elkészíteni.
Leszűkülne a konyhai tudományunk, ha mindenben ragaszkodnánk az eredetihez.Kis praktikákkal, trükkökkel mindenki el tudja készíteni a maga legfinomabb brassóiját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!