Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A brassoit osszekeverni a...

A brassoit osszekeverni a gyrossal, nagyon ciki?

Figyelt kérdés

A baratomnal voltam a hetvegen, most mutatott be a szuleinek. Masodik nap gyros volt a vacsi. Egy mély serpenyoben allt a husi, jo sok lé volt alatta. Hozza krumpli, es feher ontet zoldsegekkel. A baratom meselte regebben, hogy ők a brasoit sultkrumplival eszik, igy ahogy meglattam, hogy a husihoz krumpli lesz, valamiert a brassoi ugrott be, es elkezdtem meselni, hogy mi rizzsel esszuk... Majd jott a felismeres bennem, hogy ez valoszinuleg gyros. Talan jobb lett volna, ha annyiban hagyom, de en felkialtottam, hogy ja ez gyros?


Igazabol a kerdes, hogy nagy hulyeseg volt osszekeverni a kettot? Azt hiszem már elkezdtem enni picit mire rajottem mi is az.. nem vagyok nagy szakacs, de ha jol tudom, a gyros csirke, a brassoi diszno hus, illetve mi a brassoit hosszukas csikokra vagjuk, ez pedig gomb alaku volt. Ontetet szoktunk enni a brassoihoz is..



2014. ápr. 15. 11:11
 1/8 anonim ***** válasza:
76%
Gyrossal nem, de mákos tésztával már az.
2014. ápr. 15. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
82%

Ez kicsit össze-visszára sikerült, úgyhogy ebbe inkább bele se megyek, inkább tisztába teszem hogy mi- mi, aztán azzal azt csinálsz amit akarsz.


Gyros-t többféle húsból lehet csinálni.

Ez egy mediterrán kaja, rengeteg országban készítik, és minden ország kicsit magáéra formálta a receptet és az alapanyagokat, attól függően, milyen állatból van sok az adott országban, illetve mit enged meg a vallásuk.

Az arab országokban leginkább kecskéből, bárányból, turisztikailag forgalmasabb helyeken csirkéből készítik.

Görögországban jellemzően sertésből készül.

Magyarországon a legtöbb helyen, (mivel ez a legolcsóbb és legnépszerűbb) csirkéből készítik.


A gyros húst nyársra fűzve nyílt lángon grillezik, és sütés közben a megsült részt folyamatosan levárják, így nem is lehet más alakja, csak csík.

Persze meg lehet sütni serpenyőben is, nem túl autentikus, de akkor is illendő vékony csíkra vágni.


Leginkább pitába (lepény) töltve, zöldségekkel, különféle öntetekkel tálalják.

De van, hogy pita nélkül, pl hasábburgonyával adják a húst, zöldségeket, és öntetet (gyros tál),

sőt, a görög gyrosnál ötvözik a kettőt, és a pitába tesznek hasábburgonyát is a többi összetevő mellé.


A brassói sertéshúsból készül, kockára vágott hússal. (van aki borsót is tesz bele, ebbe most nem megyek bele)

A brassói elnevezés önmagába foglalja a köretet, ami sült (főtt-sült) kocka burgonya, amivel össze van keverve a ragu.

Kizárólag sült burgonyával összekeverve lehet brassóinak hívni, rizzsel valami más nevet kell adni neki, mert az nem brassói.


Régebben elfogadott volt, hogy hasábburgonyával volt összekeverve a brassói, ebben az esetben csíkokra volt vágva a hús, mert egy ételen belül az alapanyagokat illik ugyanolyan formára vágni.

De ez leginkább egy gyors kényelmi megoldás volt, mert hasábburgonya van mirelitben is, és akkor nem kellett kockaburgonya készítéssel időt tölteni.

Ez a verzió mára kiment a divatból, mint ahogy egyre jobban kimegy a borsós változat is.


Az elkészült húsos része lehet szaftos, de öntet nincs hozzá!

2014. ápr. 15. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
83%

Nem. mert a gyrost alatt nem állhat lé. Azt ugyan is kevés zsíradékon a bepácolt húst lepiritjuk (otthoni körülmények között.)A brassói meg úgy jó ha kicsit szaftos,és jó fokhagymás

Nem te keverted össze anyósjelölt nem tanult meg rendesen főzni.

2014. ápr. 15. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
80%

Nem, nincs ebben semmi ciki.

Mondjuk, nálunk sem a gyros, sem a brassói alatt nem áll lé.

És a brassóit nem készítik sehol sem rizzsel, az mindig kockára vágott sült krumplival készül. Rizzsel valami rizses hús lehet :)

Öntet sincs a brassóihoz. És a brassói kockára vágott húsból van, és lehet akár pulykából is. Gyros meg csíkokra vágva, szintén több fajta húsból is lehet.

:D Azt hiszem, más félreértés nem is volt :D

2014. ápr. 15. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
83%

Valóban zavaros kissé a leírása az ételnek amivel meg vagy beetettek... :D vagy te fogalmazol furán.

Ne legyél zavarban, mert senki nem jönne rá ebből, hogy mi is volt az.

A gyros és a brassói lényegét már leírták előttem, egyik sem készül rizzsel és a brassóihoz nem adnak öntetet soha.

2014. ápr. 15. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Bocsánat, telefonról írtam, lehet hogy egy kicsit tényleg kusza lett. A barátom nővére készítette, nem az anyósjelölt :)


Akkor úgy tűnik, hogy a mi családunk szótárában, és az övékében is más a brassói fogalma, és egyik sem helyes :D


A mi szótárunk szerint, anyukám és nagymamám is úgy készíti a brassóit, hogy csíkokra vágva, és rizzsel. Van alatta egy pici lé is, de nem sok, csak épphogy félig ellepi a husikat. Mivel igyekszünk minél több zöldséget tenni az ételekhez, így a brassóihoz is eszünk sokszor például salátát, arra salátaöntet, ezért a különbség az az ételhez amit ők kínáltak, és a mi barassóink között csak annyi volt, hogy az gömb alakú hús volt, és világosabb. (és gondolom csirke)


Igazából mi ha gyrost készítünk, előre elkészített, tehát csomagolt, bepácolt húst veszünk, és azt tesszük a sütőbe, egy jénaiban, és úgy készítjük. Száraz hús lesz belőle, nem lében álló. Pitában vagy gyros tálként sültkruplival és zöldségekkel.

2014. ápr. 15. 12:50
 7/8 A kérdező kommentje:
Az lemaradt a leírásban, hogy amit ők kínáltak sültkrumplival volt, az öntet meg uborkás, paradicsomos, tejszínes valami. A hús alatt hihetetlenül sok lé volt, sokkal több mint a mi családunk brassóiában
2014. ápr. 15. 12:53
 8/8 anonim ***** válasza:
79%

Ne is törődj vele, pláne, ha ízlett is. Igaz a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. ha itt néha kiírják a brassóit kérdésnek, akkor 20-an 20 féleképpen válaszolnak, és a végén majdnem hajbakapnak, hogy kié az "igazi ".

Az tény, hogy rizzsel még nem írta senki sem :-)

2014. ápr. 15. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!