Tuti brownie recept?
Olyat szeretnék csinálni, ami kívül rugalmas, piskótaszerű, belül pedig olvadt csokis-kissé ragacsos állagú. Néhány recepten túl vagyok, de egyik se bizonyult kifogástalannak.
Esetleg van valakinek bevált receptje?
2-3 éve a Nigella Lawson brownie-t sütöm. nagyon sokat kipróbáltam én is. Ez kivül piskotás belül ragacsos.
Csokis-diós brownie
Hozzávalók
• 375 gramm szobahőmérsékletű vaj
• 375 gramm étcsoki (kb. 4 tábla)
• 6 egész tojás
• 1 evőkanál vaníliakivonat
• 37,5 dkg porcukor
• 22,5 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 30 dkg darabolt dió
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 33×22 cm-es, 5-6 cm magas tepsit kibélelünk sütőpapírral - az oldalán is!
2. A csokit és a vajat gőzfürdőben felolvasztjuk, összekeverjük. (Ha a vaj nem szobahőmérsékletű, tovább kell szöszölni az olvasztással, ezért vegyük ki hamar a vajat a hűtőből, időt spórolunk vele!) Egy nagy tálban a tojásokat felverjük a vaníliával és a cukorral. Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a sót. A diót összedaraboljuk, én mozsárban püföltem rajta párat.
3. Egy kicsit hagyjuk hűlni a csokis-vajas keveréket, majd ezután lassan öntsük a cukros tojáskoz, keverjük össze, utána mehet bele a dió és a sós liszt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a masszát a tepsibe.
4. 25 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje matt, de a közepe még sötét és kicsit ragacsos (úgy néz ki, mintha nyers lenne; nem az). A kiszáradt brownie nem jó, és fontos tudni, hogy még hűlés közben is sül, ezért kell időben kivenni. Ha kihűlt (tényleg várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor lesz belül is finom omlós a tésztája!), kockára vágva tálaljuk. Ne legyenek túl nagyok a kockák, mert nagyon laktató a süti! Több napig eláll, és össze is érnek még az ízek.
Variációk
Ugyanúgy lehet vele kísérletezni, mint a muffinokkal. Lehet dió nélkül csinálni, vagy fele dió helyett aszalt gyümölcsöt tenni bele (szerintem aszalt sárgabarackdarabokkal is isteni lehet). A dió helyett lehet más magokat, például mogyorót, brazil diót, vagy kókuszreszeléket, fehér csoki darabokat, de akár még ropogós kukoricapelyhet is adni. A vaníliaaromát is lehet helyettesíteni, állítólag Bailey’s-zel nagyon finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!