Mitől lehet az, hogy az ember megvesz pl. egy 2 kilós darab lapockát (vagy tarját), megsüti, és, mire megsül, már csak alig a fele, mint nyersen?
egyetértek 1.-essel.
szervezetünk nagy százaléka viz.
De ettől függetlenül, én vásároltam már sok hentesnél, és van ahonnan soha többet nem veszek semmit. (na nem azért mert öreg, vagy romlott lett volna)
Nem tetszik a hus külleme, szine,fogása, volt, hogy tul "kemény, rugalmatlan" volt a husi, és ugye van ugy, hogy pl. egy karaj rántva omlik a szádban, aztán van, hogy csak forgatod, kinlódsz, aztán mégis rághatatlan, és nem azért mert mócsingos lenne. ....... nem tudom ezt igy leirni.
MEg aztán volt olyan, megfőztem, és kidobtam.
Még macskáknak sem adtam oda. nem volt rossz ize, se szaga, sem semmi ilyesmi, de valamiért nem ment le!!!! Még amit megkóstoltam huskocka, azt is kiköptem(
Szóval minden hus sok vizet enged, ha sütni kezdjük az biztos. Még a saját vágásu is. Azért a legfinomabb az a pecsenye, amit a friss vágásu husból sütnek. nah annak párja nincs.
Ami meg a hentesnél van, főleg, ha már pár napos, és az összes huslében áll már( nah abból süssön az ember pecsenyét!
"– mérsékelt vizenyősséget tapasztaltak (Ez a PSE-szindróma, napjainkban is ismert fogalom, talán túlságosan is. Ezek azok a sápadt húsok, amelyek magas víztartalmuk miatt sütés közben a felére mennek össze. A PSE akkor jelentkezik, amikor az egyébként is kifejezetten érzékeny sertésnek a vágás előtt-közben elszenvedett stressz következtében felszabadított hormonjai elsavasítják a húst.);
– kisfokú szín-, szag- és ízelváltozást észleltek;
– ha az állat elvérzettsége nem volt tökéletes (a törvény ezt kisfokú hiányos elvérzettségnek nevezi);
– ha az állat egy kissé soványabb volt a kelleténél>
– ha valamilyen sérülése volt (traumás, égési, fagyási sérülések: ipari körülmények között tartott állatokkal is történnek balesetek, és egy törött lábú vágósertést ritkán gipszelnek, inkább levágják);
– vagy mészlerakódást észleltek.
Ma ezek a hibák nem zárják ki a hús teljes értékű áruként való értékesítését. A húst ma emberi fogyasztásra alkalmatlanná tevő feltételeket a 854/2004/EK rendelet I. melléklet, II. szakasz V. és IV. fejezetei tartalmazzák."
Laktam tanyán.Saját tyúkot, disznót ettünk.És bizony a vén tyúk is olyan omlósra megfőtt, megsült, hogy nem úgy kellett rágni mint a csizma talpat, a sertés szintén nem volt rágós, mócsingos.Anno a menzán is, mikor gulyáslevest, vagy marhasültet kaptunk, nagyon finom volt, nem kellett baltával szétvágni, mostanában, ami boltból, hentestől van, ehetetlen.Sütés közben a fele eltűnik(csak úgy, ahogy a sajt és a túró nagy része is elillan, ha netán sütni-főzni mered.
Már csak csirkét veszek, az még viszonylag megéri az árát.
Ezeket a nagyüzemben tenyésztett, vágásra szánt állatokat máshogy etetik és ki tudja milyen gyógyszerekkel, tömegnövelőkkel is tömik.Ezen kívül biztos van mód arra, hogy akár vágás után is felvizezzék, manipulálják a húst valahogy, el tudom képzelni.A pénzéhesekből sok minden kitelik a nyereségért!
Ja igen, sokszor tényleg képtelenség megpirítani.
"Az állat húsa a vágás miatti stressz miatt lesz vizes".
Ezt biztosan elhiszi, aki sosem tartott állatot.Mi tartottunk és gyanítom, a mieink is stresszt szenvedtek el szegények, béke poraikra, mielőtt levágtuk őket. Mégsem volt a húsuk ilyen vizes!
"Nem lehet pörköltet készíteni belőle, mert a hő hatására azonnal nagy mennyiségű vizet ereszt, pirulni nem pirul."
Tanulj meg főzni vagy cseréld le a tűzhelyedet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!