Nagyon finom mézeskalács recept kellene, hol találnék olyat ami tuti beválik?
Bocsi, látom, hiába jöttem. Azt hittem már írt valaki.
visszajövök.
Addig: Horváth Ilona- félében vabn a puha mézeskalács, az jó. Sajna, nem tudom leírni, mert költözés közben vagyunk, nem tudom mi hol van. de, hátha v.melyik oldalon..
a mézeskalács recept: (ennek én csak a feléből szoktam, mert ez nagy adag)
80 dkg liszt
30 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 evőkanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál kotányi mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál méz
csipet só
4 egész tojás
összedolgozzuk kézzel, majd 1 órát hűtőbe tesszük. ne ijedj meg, ha az összegyúrás során nagyon a kezedre ragad a massza és nehéz vele dolgozni, mert a hűtőben megdermed és utána könnyen lehet vele majd dolgozni, nyújtani.
hűtőből kiveszed, kinyújtod, mintákat szaggatsz, és én sütőpapíron szoktam kisütni olyan 20-25 perc alatt. hagyjál elég helyet a minták között, mert dagadni fog egy kicsit, nehogy összeragadjanak.
cukormáz a tetejére:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukor, tésztaszerű massza legyen belőle.jól összekeverni, és nejlonzacskóba töltöm, aminek az egyik sarkát nagyon kicsit kivágom. akkor lesz szép a máz és akkor tudsz szép mintákat rajzolni, ha pont megfelelő a máz állaga, vagyis se nem túl folyós de se nem túl kemény. túl folyós, ha a zacskóból kifolyik magától, illetve szétfolyik a mézeskalácson. ekkor tegyél még hozzá porcukrot. ha túl kemény/sűrű a massza, tegyél még hozzá egy kevés vizet.
ez egy jó recept,azért szeretem, mert már egyből nagyon puha, ehető lesz a mézeskalács, nem kell hetekig zacskóban puhítani, mint más recepteknél. viszont sokáig el is áll a süti.
ha karácsonyfára is szeretnél akasztani majd díszként, sütés előtt ne felejts el szívószállal vagy valami mással lyukakat tenni a sütibe.
már többeknek is megadtam ezt a receptet itt a gyak.kérdéseken. pozitív volt a visszajelzés azoktól akik már megsütötték.
Ezt a receptet kb.10éve sütöm,a gyerekek viszik a suliba minden évben,nagyon fincsi,dísznek is kiváló,ki kell bökni a cérna helyét nyersen,hetekig eláll,díszitheted tojásfehérjés cukorral,1napig szárad,színezd ételszínezővel :)
Mézes kalács
1kg liszt
25 dkg porcukor
1 cs.sütőpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír vagy rama
3 egész tojás
2-3 dl langyos méz
gyúrd össze ,formázd,süsd,díszítsd,szárítsd és kész!:)
Milyen hőfokon és hány percig kell ezeket sütni? Elő kell melegíteni a sütőt?
(Már csorog a nyálam :D )
Köszönöm mindenkinek,évekkel ezelőtt a praktika magazin kiadott egy kis brossúrát az újsághoz mézeskalácsos receptekkel és abban volt egy nagyon jó talán csokis mézeskalács volt a neve,de sehol sem találom a füzetecskét ezért kellene valami tök fini és bevált:)
Köszönöm,ha van még tippetek azért szívesen várom ám:):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!