Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi lesz a menü Szenteste...

Mi lesz a menü Szenteste nálatok? Előétel-től a desszertig, italokig minden érdekel, ha megosztjátok.

Figyelt kérdés
Én most állítom össze a karácsonyi menüt. Ketten vagyunk, és csak szenteste leszünk itthon, úgyhogy "kicsiben" kell főzzek. De azért szeretném nagyon finomra. Másnap anyósomékhoz megyünk, utána az én szüleimhez. Vinnék valamit, de mit illik ilyenkor? Sütit? Húst, salátát, előételt????
2009. dec. 11. 15:18
 1/8 A kérdező kommentje:

LEVES:

Diós szárnyas-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál curry por, 1 késhegynyi törött fekete bors, só.

A megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom. Tálaláskor leveses csészékbe merem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.


HAL:

Batyuban sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 2nagyobb szelet tengeri halfilé vagy lazacfilé, 1,5 dl tejszín, 3-4 gerezd fokhagyma, 0,5 dl tej, kakukkfű, feketebors, 1 db citrom, 0,5 doboz mirelit vajastészta, esetleg 8 szelet bacon

A halfiléket félbe vágjuk, és bepácoljuk. A pác három deci tejszínből, négy-öt gerezd fokhagymából, egy deci tejből készül, kakukkfűvel, őrölt feketeborssal és egy citrom lereszelt héjával. Ebben a pácban ideális esetben egy éjszakát, de legalább két-három órát töltsenek el a halszeletek.

Egy zacskónyi mirelit vajastésztát nyújtsunk vékonyra, egy-másfél milliméteresre és vágjuk nyolcfelé. Minden halszeletet papírtörlőn forgassunk szárazra, és tegyük egy-egy tésztalap közepére. Tegyünk rá vékonyra vágott, hámozott citromszeletet, pár szelet fokhagymát, és ízlés szerint akár kakukkfűvet vagy bacont is. Ezután borítssuk be a tésztával, szúrkáljuk meg villával valamilyen szép mintában, hogy a gőz kijöhessen belőle, és vékonyan kenjük meg tojással. 220 fokos sütőben pirosra sütve mennyei!


HÚS:

Csirkemellek szalonnaköpenykében zöldségekkel, krumplipürével

Hozzávalók 6 személyre: három egész csirkemell, 40 dkg bacon, 5 dkg vaj, 20 dkg trappista sajt, só, feketebors, őrölt szerecsendió, egy pohár fehérbor

A csirkemelleket vágjuk ketté, majd vékony szeletekre. Egész kicsit klopfoljuk ki, majd fűszerezzük enyhén sóval (kevéssel!), borssal és őrölt szerecsendióval. Vajazzunk ki egy jénai tálat. A csirkemell szeletekbe ujjnyi méretű sajthasábot teszünk, rátekerjük a hússzeletet, majd ezt tekerjük át egy baconnal. A kis karikákat tegyük szorosan egymás mellé a jénaiba. Ha készen vagyunk, öntsünk rá egy pohár bort, és takarjuk le. 200 fokos sütőben süssük lefedve addig, amíg puha lesz – szánjunk rá nagyjából másfél órát. Ezután vegyük le a tetejét, tekerjük a maximumra a hőfokot, és tíz perc alatt süssük pirosra-ropogósra az egészet. Párolt zöldséggel és krumplipürével kínálhatjuk.



Nekem valahogy így fog kinézni, de nem tudom mi illene a halhoz? Végigehető ez? Ízvilágban stimmel szerintetek?

2009. dec. 11. 15:26
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk általában hidegtál van, amit előtte megcsinálunk, és több napig is eláll.Rántott hús, fasírtok, töltött csirkecomb, saláta, francia saláta, sült oldalas és más sült húsok illetve hasonlók.Sütiből is sokfélét csinálunk, általában bejgli, kókuszkocka, üdítőszelet, kókusz golyó szokott lenni.

Rokonoknak mi egy kisebb tálcányi vegyes sütit viszünk.

2009. dec. 11. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__52.. Ezt én kérdeztem. Lehet, hogy találsz benne érdekeset. Én a szárnyashúslevest nem kockából főzném szenteste. Ez csak észrevétel, nem bántás. A rokonoknak gyümölcsöt vinnék, sütitől pár nap után mindenki becsömörlik.
2009. dec. 11. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
100%

Nálunk minden szentestén a követkeő a menü:

Halászlé

Túróscsusz

Mákos és Diós beigli

Sülthal

2009. dec. 11. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

hétvégén úgyis húslevest készítek, abból mindig teszek el levet a fagyasztóba, hogy legyen hagymalevesnek, és fokhagymalevesnek, ha megkívánjuk. De akkor most erre fogom használni :) Köszi a tippet.

Szerintetek a halhoz milyen köret legyen? Valami könnyű kellene, hogy ne telítsen el, mert akkor nem fog a husi elférni a pocakban.

2009. dec. 11. 16:01
 6/8 A kérdező kommentje:
ja, és anyósom nem tud sütni. Előző karácsonykor profiteroll-t készítettem, azt vittem desszertnek.
2009. dec. 11. 16:02
 7/8 anonim válasza:
100%

hatlapos

meteres

mezes zserbo

linzer karika

kokusz golyo

mignon ezeket 22-23.an megsutom

halaszle

toltott kaposzta

rantott hus,rantott hal

francia salata

toltott kacsa

koretnek vegyes rizs,fuszeres hasab krumpli

fekete erdo torta ezeket 24.en fozom,sutom

aztan kidolok...

2009. dec. 11. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
az igen, nem csoda, hogy kidőlsz ennyi minden után. Sajnos 23.-áig dolgozok, úgyhogy valami egyszerűbb sütit kellene kitaláljak
2009. dec. 19. 23:34

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!