Karácsonyi menü hal és halászlé nélkül?
Bár még messze van a karácsony, mégis sokat gondolkozom ezen a dolgon. Mégis mi lehetne az ünnepi menü úgy, hogy mi (én és a párom) nem szeretjük a halat, halászlevet?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Én sem szoktam karácsonyra halat készíteni.
Nálam a karácsonyi menű a disznótoros: hurka + kolbász + pecsenye + párolt hordós káposzta. Mindezt egy tepsiben egyszerre sütve, egyik átveszi a másik ízét (mi így szeretjük).
Van aki karácsonyra a pulyka-sültet készíti. Az is finom.
Az ég világon semmi sem kötelező, még karácsonykor sem.
nalunk is hal nélkül telik az ünnep, pedig a férjem egész évben pecázik, sikerrel.de soha meg nem enné a halat, még karácsonyi hagyományként sem.:)))ha nem szeretitek ne egyétek, többezer finom étel van, amiből össszeállíthatod a karácsonyi menüt.
még ezután jönnek a kérdések és válaszok, amikből lehet ötletet meríteni.
Ezt nézd meg, itt sok jó ötlet van!!
Nem teljesen halmentes de jó már máshova is írtam ez a menüt:)
Előétel:végtelenül egyszerű, sütsz egy kis olaszos pizza tésztát és ahhoz különféle mártogatóst adsz fel (hagyományos paradicsomszósz, garnéla rák, peszto ) nem hagyományosan karácsonyi de a vendégek megörülnek érte
Főétel: 1,hagyományos töltött pulyka amit óránként locsolgatsz margarin, rozmaring és só keverékével
2,félbe vágott pisztráng egyszerűen só és borssal (ja és margarin meg ha szereted rozmaringal)megsütve pirított fenyő maggal leszórva és citrom karikával tálalva
Desszert: egyszerű de mutatós Panna cotta kandírozott gyümölccsel és tejszínhabbal
EZ A MENÜ BIZTOS SIKER!
15/L
Van egy jó hírem, kérdező. A hagyományos magyar menü Szenteste: bableves + mákosguba. A hal csak 19. sz-i német hatás.
Száz éve amúgy így nézett ki a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba.
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevénynek. A pulyka angol hatás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!