Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szeretnek jo mezeskalacsot...

Szeretnek jo mezeskalacsot sütni, tudnatok bevalt receptet küldeni (reszletes leirassal, milyen vastagre nyujtjatok)?

Figyelt kérdés
2009. dec. 11. 08:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

a mézeskalács recept: (ennek én csak a feléből szoktam, mert ez nagy adag)

80 dkg liszt

30 dkg porcukor

5 dkg margarin

2 evőkanál szódabikarbóna

1-2 evőkanál kotányi mézeskalács fűszerkeverék

4 evőkanál méz

csipet só

4 egész tojás


összedolgozzuk kézzel, majd 1 órát hűtőbe tesszük. ne ijedj meg, ha az összegyúrás során nagyon a kezedre ragad a massza és nehéz vele dolgozni, mert a hűtőben megdermed és utána könnyen lehet vele majd dolgozni, nyújtani.


hűtőből kiveszed, kinyújtod, mintákat szaggatsz, és én sütőpapíron szoktam kisütni olyan 20-25 perc alatt. hagyjál elég helyet a minták között, mert dagadni fog egy kicsit, nehogy összeragadjanak.


cukormáz a tetejére:

1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukor, tésztaszerű massza legyen belőle.jól összekeverni, és nejlonzacskóba töltöm, aminek az egyik sarkát nagyon kicsit kivágom. akkor lesz szép a máz és akkor tudsz szép mintákat rajzolni, ha pont megfelelő a máz állaga, vagyis se nem túl folyós de se nem túl kemény. túl folyós, ha a zacskóból kifolyik magától, illetve szétfolyik a mézeskalácson. ekkor tegyél még hozzá porcukrot. ha túl kemény/sűrű a massza, tegyél még hozzá egy kevés vizet.


ez egy jó recept,azért szeretem, mert már egyből nagyon puha, ehető lesz a mézeskalács, nem kell hetekig zacskóban puhítani, mint más recepteknél. viszont sokáig el is áll a süti.


ha karácsonyfára is szeretnél akasztani majd díszként, sütés előtt ne felejts el szívószállal vagy valami mással lyukakat tenni a sütibe.


majd írd meg milyen lett. tavaly én karácsony előtt 3 szor is sütöttem mert nagyon "párolgott" :) + ajándékba is vittem.


a kész mézeskalácsokat fémdobozban tárold, tegyél mellé almaszeleteket, így puha marad.

2009. dec. 11. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szepen a receptet, meg annyit kerdeznek, hogy Te milyen vastagre szoktad kb. nyujtani?
2009. dec. 11. 09:05
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
talán fél centire? nem tudom pontosan. emelkedni fog még sütés közben az biztos.
2009. dec. 11. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Pont ezt a receptet akartam én is megadni!
2009. dec. 11. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaniliáscukor, 15 dkg méz, 3db tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 cs. mézeskalácsfűszer.


Alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat majd hozzá adjuk a folyékonyakat. Jól összedolgozzuk. Egy éjjel állni hagyjuk. 2 mm vastagra nyújtjuk és formával kiszúrjuk. Vajazott lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket kicsit távolabb egymástól mert megdagadnak. Tetejüket megkenjük tojássárgával majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük.

2009. dec. 11. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
ezt én is kipróbálom
2009. dec. 11. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Az első válaszoló receptje szerint sütöm én is a mézest, azzal a variációval, hogy a mézet én felfőzöm és beleteszem a margarint, meg a fűszereket, így azok sokkal intenzívebben érezhetők! Kb. 2 cm-re nyújtom csak ki a tésztát ettől majdnem olyanra megnő sütés közben, mint egy puszedli! Isteni!
2009. dec. 11. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
hat en nem vagyok 1 konyhatünder, de ez nagyon jo lett!kösze megegyszer;)
2009. dec. 14. 19:02

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!