Sós sütemény recept vaj/margarin nélkül. Létezik ilyen? Recepteket várok.
Ilyenkor ha kevés a vajad otthon ,potolhatod zsírral ,kacsa ,sertés vagy liba zsír ,is lehet. Ettől csak omlosabb lesz a tészta.
Csinálhatod zsírral is ha nincs vajad otthon,bármelyik sós süteményt.
Burgonyás pogi
50dkg liszt
12 dkg zsír vagy vaj
30 dkg főtt áttört burgonya
2 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál tej
1 + 1/2 tojás
1 dkg só
A pogácsák lekenéséhez:
1/2 felvert tojás
pici pirospaprika
A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával
eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Ha nincs direkt zsiradék, akkor sajt és sok tojás is segíthet... Nekem pl. van egy piskótára emlékeztető, könnyed sós sütim, ami sajtos (de anélkül is jó) és speciel szezámmagból van, amit nem mindenki tart otthon nagyobb mennyiségben, én igen. Fordítva is át szoktam írni a recepteket, sok sajt helyett pici sajt és vaj, fordítva is van hatása, bár persze akkor kevésbé keveredik el a zsír, de a tojás esetében ezzel sincs gond.
Trükkösek ezek a tészták, néha durván más makrotápanyagarányú alapanyagra is ki lehet cserélni valamelyik alapvető alkotórészt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!