Jó kis diós sütemény receptet megosztana valaki? Amit már ki is próbált és biztos jó?
Ó, ezt csak utólag találtam meg: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__49..
De azért még írhattok, minden érdekel.
egyik kedvencem . a nagyimtól van még a recept: most hétvégén is ezt sütöttem.
Diós Rácsos
Tészta:
15dkg kristálycukor
40dkg liszt
1 sütőpor
15dkg sertés zsír
2 tojás sárgája
2dl tejföl
Tészta aljára 3dl baracklekvár.
A lisztel, elkeverjük a kristálycukrot, sütőport, belet eszük
15dkg zsírt, amit jól elmorzsolunk: Hozzáadjuk a tojássárgáját
Végül a 2dl tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle .
A tésztát megfelezzük.
Diós töltelelék:
4tojás sárgája
15dkg kristálycukor
20dkg darált dió
1 evőkanál liszt
6 tojás fehérje
A 4 tojássárgáját kikeverjük a 15dkg cukorral:
Hozzáadjuk az 1 evő kanál lisztet. Beleforgatjuk a 6tojás fehérje kemény habját .
Végül a darált diót beleforgatjuk a masszába. a tészta ¾ kinyújtjuk, a tepsi aljára tesszük.
Megkenjük a lekvárral: A lekvár tetejére rá önjük a diós masszát.
A maradék tésztából rácsokat készítünk. a rácsokat a diós massza tetejére rakjuk: Elöször függölegesen ,majd átlosan teszük a rácsokat.
Közepes sütőben KB 40-50 perc alatt megsütjük.
Én nagyon szeretem a Hemingway szeletet, na az aztán diós, diós tészta, diós krém. Én nem szoktam pepecselni a lekváros piskótával, egyszerűen kihagyom.
Én úgy csinálom, hogy duplázom a tésztát, amikor megsült és kihűlt ketté vágom és savanykás lekvárral töltöm, majd a tetejére megy a krém, annak a tetejére pedig a csoki.
Pörkölt diós süti: A kész masszát háztető alakra kell formálni: Leönteni csoki mázzal ,ha megdermedt akkor lehet szeletelni.
Háztető
14dkg porcukor
14dkg margarin
4 tojás sárgája
Ezt habosra keverjük.
14dkg pörkölt darált diót
14dkg darabolt babapiskótát /mozsárba szoktam apróra törni.
10 dkg ét csoki ezt apróra darbolva
Az egészet összekeverjük.
Csoki mázat teszünk a tetejére.
Irénke néni dióspitéje:
Tészta: 20 dkg vaj/margarin, 25 dkg sima liszt, 1 tojás sárgája, kb 2 kanál tejföl, 2 ek. porcukor.
a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval pitetésztát gyúrunk. elfelezzük, kb fél órát pihentetjük.
Töltelék. 6 tojás, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaniliáscukor, 25 dkg darált dió.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a van.cukrot és a diót. a fehérjéket kemény habbá verjük, és a diós masszához keverjük.
kinyújtjuk az egyik tésztát és sütőpapíros közepes tepsibe terítjük. rákenjük a diós tölteléket.
kinyújtjuk a másik lapot is , és ráterítjük a krémre.
a tésztából kimaradt egy tojásfehérjét egy teáskanál porcukorral és egy teáskanál tejföllel kikeverjük, és megkenjük vele a tésztát. megszúrkáljuk villával és előmelegített sütőben kb 180 fokon kb 30-35 percig- aranybarnára sütjük.
Kihűlve kockákra, vagy szeletekre vágjuk.
Egy rendkívül finom diós süti, sokszor sütöttem már. egy ma már 85 éves nénitől származik Somogyból, és megígértem neki, ahányszor továbbadom, mindig megemlítem a nevét :)
Most is így tettem, így Irénke néni diós pitéje most már sokak kedvence lehet.
Dios alom.
1. Keszits egy alap tojasos piskotat, a liszt haromnegyed reszet daralt dioval valtsd ki, a tobbi minden marad. A tetejere diogerezdeket szorj. Sussd keszre es vagd kette.
2. A piskota sutese alatt keszits egy fozott vanilia kremet, ne pudingot! Tedd felre, mig langyosra hul.
3. A piskota aljat szurkald meg villaval es kend le karamellas tejjel, nagyon vekonyan. Johet ra a krem, majd a piskota masik fele.
4.Hutobe tedd par orara, hogy osszeerjenek az izek es megdermedjen egy kicsit a krem.
5. Talalasnal vagd kockakra. Porcukorral vagy tejszinhabbal es daralt dioval kinalhatod, de magaban vagy fahejjal is isteni!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!