Mézes kalács szeretnék sütni?
a mézeskalács recept: (ennek én csak a feléből szoktam, mert ez nagy adag)
80 dkg liszt
30 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 evőkanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál kotányi mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál méz
csipet só
4 egész tojás
összedolgozzuk kézzel, majd 1 órát hűtőbe tesszük. ne ijedj meg, ha az összegyúrás során nagyon a kezedre ragad a massza és nehéz vele dolgozni, mert a hűtőben megdermed és utána könnyen lehet vele majd dolgozni, nyújtani.
hűtőből kiveszed, kinyújtod, mintákat szaggatsz, és én sütőpapíron szoktam kisütni olyan 20-25 perc alatt. hagyjál elég helyet a minták között, mert dagadni fog egy kicsit, nehogy összeragadjanak.
cukormáz a tetejére:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukor, tésztaszerű massza legyen belőle.jól összekeverni, és nejlonzacskóba töltöm, aminek az egyik sarkát nagyon kicsit kivágom. akkor lesz szép a máz és akkor tudsz szép mintákat rajzolni, ha pont megfelelő a máz állaga, vagyis se nem túl folyós de se nem túl kemény. túl folyós, ha a zacskóból kifolyik magától, illetve szétfolyik a mézeskalácson. ekkor tegyél még hozzá porcukrot. ha túl kemény/sűrű a massza, tegyél még hozzá egy kevés vizet.
ez egy jó recept,azért szeretem, mert már egyből nagyon puha, ehető lesz a mézeskalács, nem kell hetekig zacskóban puhítani, mint más recepteknél. viszont sokáig el is áll a süti.
ha karácsonyfára is szeretnél akasztani majd díszként, sütés előtt ne felejts el szívószállal vagy valami mással lyukakat tenni a sütibe.
majd írd meg milyen lett. tavaly én karácsony előtt 3 szor is sütöttem mert nagyon "párolgott" :) + ajándékba is vittem.
Szia!
Ne haragudj,de most nem találom a receptet,majd megkeres és akkor leírom Neked!
Mi évek óta ezt csináljuk és mindig,mindenkinél nagy sikert aratott eddig:) Idén viszek is az osztályba majd,mindenkinek egyet az utolsó nap szünet előtt.
Nem tudom Te milyet csináltál,de nekünk mindig puha,ahogy kivesszük a sütőből onnantól amíg el nem fogy puha:)
15/L
Szia
az első vagyok, én nem szoktam a tetejét semmivel sem megkenni. a fehér mázt pedig akkor teszem rá amikor kihűlt már a mézeskalács.
15:12-hez köszi a kiegészítést, ez tényleg fontos mozzanat amit én kihagytam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!