Hogy kell nagyon finom húslevest főzni?
Én mindig variálom a fűszereket, így szinte sosincs két egyforma ízű húslevesem.
Az általános fűszerek : só, csípős paprika ( bors helyett is), vegeta.
Ezen kívül a következők finommá teszik: curry por, tárkony, babérlevél, lestyán, persze nem egyszerre :)
én teszek bele 1 fej vöröshagymát és 1-2 gerezd fokhagymát is.
néha hozzáfőzök paradicsomot (ettől persze nem lesz kristálytiszta), egy darabka zöldpaprikát.
És 1-2szem krumplit is.
Utolsó v.
Fontos:jó levest csak megfelelő húsból lehet főzni.
Baromfiból,ha lehet egész tyúkot ( nem csirkét),esetleg a baromfiaprólékot:lába,szárny,háta zúza stb.
Marhahúsból:szegy,lábszár,nyak a jó.
l kg húshoz 2-3 liter víz kell.Lassú forralással ( éppen csak buzogjon) szabad csak főzni,legalább 3-4 órahosszáig.Baromfi hamarabb is megfőhet.(,nem kell a habot leszedni róla )Soha nem szabad a már fővő leveshez utólag még vizet adni!
Kb 1,5 óra hossza után kell bezöldségelni és fűszerezni.
Feltétlen kell bele sárgarépa,zöldség,egy fej vöröshagyma héjastól,pár gerezd fokhagyma,zeller vagy zöldségzöldje.Lehet még bele tenni kevés karalábét,karfiolt is.Ekkor kell beletenni a többi fűszert:bors,kevés gyömbér,szerecsendió,baromfiba kevés tárkony,ha van ,jó bele sáfrányosszeklice (vagy sáfrány)ettől szép sárga színe lesz.Vegetát csak a kertben termett frisset teszek bele.Boltit soha nem teszek bele,mert nem tudom,mi van benne az adalékanyagokon kívül.Ezeket az aprófűszereket vagy teatojásba vagy kávéfilteres zacsóba teszem,így a kész levesből könnyen kitudom dobni.
Ha megfőtt a hús,akkor 10-20 percig hagyom hülni,és óvatosan leszűröm.A tésztát nem a levesbe főzöm,hanem külön ( többnyire a leszűrés után maradt levesaljában,esetleg vízzel felengedve.Csak tálaláskor teszem a levesbe.
Mindig jó és tiszta a levesem,és már több,mint 50 éve főzök.
Nekem mindig ugyanolyan és mindenki dícséri, estére általában el is fogy mind.
a hús tényleg nagyon fontos, ha tehetem paraszt csirkéből főzöm, ha nem akkor egész csirke (comb, szárny, mell, belsőségek) a titok még a rengeteg zöldség, amennyi belefér. Én sárga és fehérrépát teszek, karalábét, zellert, egy-egy szál zeller és petrezseyemlevél, egy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy paprika bevágva, krumpli 1-2 szem. először a húst teszem fel főni, ha feljön a hab lehabozom, leveszem takarékra, bele a sok zöldség, só, 2 kiskanál egészbors, vegeta. kocka csak akkor kell, ha nem olyan jó minőségű a hús(akkor 2 db maggi tyúkhúslevest teszek). épp hogy pötyögjön, kb 2 órát főzöm, ilyenkor már nem habozom, közben persze kóstolgatom, és ha kell utánasózom. ha puha a hús és a zöldségek is, leszűrüm, és kész!!!
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!