Rakott kelhez ki mennyi rizst/darált húst használ? És mekkora tepsihez?





Kedves Kérdező!
Amiről te beszélsz, azt "véres hurkának" nevezik felénk, és gondolom, hogy az általad megszólított "Doboszoli" lakhelyén is, pedig igencsak messze lakunk egymástól.
A valódi hurka valódi színhúsból készül, már mint az az igazi hurka, ami nem nagyüzemi, hanem háznál, a házi disznóöléskor készül.
Tudod azok az igazi hurkák, amiket már legalább 50 éve a "Doboszoli" is készíteni szokott!





Köszönöm, hagy megvédtél, kedve utolsó válaszoló!
----------------
Fogalomzavar? Lehet.
De:
A májas, (vegyes) hurka tartozékai:
-fej
-szív
-tüdő
-véres hús
-máj
-dagadó
-rizs, fűszerek
A véresé:
-fejhús
-véres hús
-nyelv
-vese
-kikevert(nem alvadt vér), max.20 súly%
-pirított zsemlekocka, fűszerek.
Talán van egy kis rálátásom...))





- Tudom, hogy "meg tudod te védeni magad", de bocsi, nem tudtam magamban tartani
- Ez a minimum, te is jópárszor hangot adtál már nemtetszésednek, ha az én általam írott recepteket mások teljesen lenullázták
- arra emlékeztem gyerekkoromból, hogy azért akár a véres hurkában, akár az általános u.n. rizseshurkában más részei is vannak a malackának, arra nem mertem (nem is akartam) vállalkozni, hogy a kérdezőnek elsoroljam. Majd ha érdekli, egyébként is utána tud nézni! :))))
Köszönöm a tájékoztatást, hogy egyes helyeken(!) hogy csinálják. Gyerekkorom óta nem kevés disznóölésen vettem részt, s mifelénk (zala, ill. vas megye) a véres hurkában csakis vér, rizs, és fűszerek vannak. Májast nem szoktunk csinálni. Amibe pedig húst teszünk, azt mi kolbásznak hívjuk.
Tudjátok, ahány tájegység, annyi szokás....kár erről vitát nyitni, s a kérdésemhez sincs köze.
Köszöntem még egyszer mindenki segítségét, már tudok jó rakott kelt csinálni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!