Rakott kelhez ki mennyi rizst/darált húst használ? És mekkora tepsihez?
A 2 között.
4 Főre kb 80 dkg kelkáp, 20-25 dkg rizs, kb 35-40 dkg hús kell.
50 dkg darált húst
2,5 dl rizst
1 közepes fej káposztát
Én úgy csinálom ,hogy a húsos ragút ,a fött rízst a fött kelkáposztát
összekeverem tejfölel 1 nagy tálba : füszerezem még ha kell .
Közepes méretű tepsit ,kivajazok . majd egy réteg masszát leteszek erre tejfölt rakok ,és így rétegzem ,tejföl az utolsó sor .
köszi nektek :)
A mélyhűtőmben 50dkg-os darált hús csomagok vannak ,így ahhoz szerintem olyan 30 dkg rizst fogok tenni kb...
Igen, az az arány jó lesz.
Egyébként én úgy szoktam számolni, hogy amikor a rizs megfő, akkor kb. 2x annyi lesz (vagy legalábbis 2x annyinak tűnik) mint nyersen. Tehát ha azt akarom, hogy a kész töltelékben a husi-rizs kb. fele-fele legyen, akkor az 50 dkg darálthúshoz valóban azt a 25, max. 30 dkg rizst tenném.
Kb így én is. 60 deka darálthúshoz 25 deka rizst főzök.Én a kellevelekek leforrázom, és egészben terítem zsírozott tepsibe, rá egy sor massza, tejföl és így tovább,felül káposzta tejföl.
a kb 38x25 tepsiben kényelmesen elfér, 8 szép kockára szoktam vágni, és lapáttal alányúlva teszem tányérra.
4 főnek bőségesen elég.
Hálás köszönet!
Még egy kérdés: ha sós vízben főzöm a leveleket, kb mennyi idő alatt puhul be? Teljesen puhának kell lennie az "erének" is, vagy az picit marad kemény?
Hogy mennyi idő, az nyilván attól függ, milyen öreg a káposzta, főzés közben többször ellenőrizd, több részét.
Ha a gyengébb részei már puhák, akkor ne főzd tovább akkor se, ha az ere még kicsit kemény, mert még úgyis fog puhulni.
Legyen egy kis tartása, mikor leszűröd.
Egy tipp, rétegezésnél a kelkáposzta rétegeket szórd meg egy kevés majorannával.
Alapból illik hozzá, és így rétegenként fűszerezve intenzívebb, és ott ízesít, ahol kel(l). :)
Nálunk a rakott kel roppant egyszerű módon készül.
Miután általában rendelkezésre áll a hurka, bőrétől megfosztva kerül a káposztába.
Hiszen a rakott kelbe rizs, hús, fűszer szüksége. ami a hurkában benne van.
A tetejére némi sajt és tejföl.
Nekünk bejön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!