Hogy helyes : fondan vagy fondant?
Nos ÉN is cukrász vagyok, és IGAZA van annak aki cukrászra hivatkozva állítja, hogy két különböző dolog! A fondan vagy fondán cukorból vízből és kevés ecetből(esetleg invert cukorból) főzött és kihűlésig táblázott cukorkészítmény!Nap mint nap használjuk a cukrászatban felmelegítve mignonok, puncstorta, franciakrémes, indiáner stb stb. bevonására.
A fondant egy gyúrható massza amit tortabevonásra HIDEGEN kinyújtva használhatunk , ennek egy keményebb változatát pedig figurák, virágok készítésére lehet alkalmazni.....bár erre szerintem lényegesen jobb a marcipán. Annak aki pedig ezek után sem hiszi el, hogy két különböző dologról van szó, javasolnám, hogy olvasson többet, mielőtt másokat néz hülyének itt!Google a barátod!!!!
fondant: [link]
fondán: [link]
Magyarországon nem a nyelvészek szabályozzák az élelmiszeripari szavak használatát, hanem törvények és törvény erejű rendeletek. A Magyar Élelmiszerkönyv használata kötelező. Ebben a fondan kifejezés szerepel.
(2-84, Édesipari termékek)
Fondan: olyan polidiszperz rendszer, amely átlagosan 10–25 mikrométer élhosszúságú szacharóz- kristályokból (szilárd fázis) és telített cukoroldatból (folyadékfázis) áll; a folyadékfázisban egyrészt szacharóz, másrészt glükózszirup és más szénhidrát (pl. invertcukor, fruktóz, szorbit) van oldva és kevés levegő is jelen van buborék formájában.
Azok a kedves cukrászok pedig, akik hülyeséget beszélnek, sajnos nem tanulták meg a szakmájukat rendesen.
Te jó ég, csak olavasom ezt a sok sületlenséget, és jókat kacagok. A fondán folyékony cukormassza (pl, Eszterházy torta teteje, isler, mignon bevonata) ami nem keverendő össze a fondanttal, ami egy nyújható, formázható - marcipán utánzat - cukorgyurma.
UI: cukrász vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!