Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mennyi rántás kell, hogy a...

Mennyi rántás kell, hogy a főzelék besűrűsödjön?

Figyelt kérdés

Gyanítom, az arányokkal van gond, segítene valaki?

Elsősorban bab-, illetve lencsefőzelékhez szeretném tudni, ha kb másfél liternyit csinálok, abba hány kanálnyi liszt kell a rántáshoz?

Folyamatosan teszek hozzá újabb rántásokat, sokszor 6-8 kanálnyinál járok, mégis leves lesz a főzelékből :( Mit rontok el? Sokszor próbáltam már, sőt keményítővel is, azzal sűrűbb lett, de olyan pudingos állagú, nem nyerte el a tetszésemet.


2013. szept. 3. 11:24
 1/3 anonim ***** válasza:
22%

Én még úgy tanultam, nem az a kérdés, hogy mennyi, hanem az, hogy milyen rántás kell a főzelékhez, és milyen pl. a leveshez?


Ha főzelék, akkor a felhevített zsírba belerakod a lisztet, kavarod és addig sütöd, míg "csak elkezd" rózsaszínű lenni! Csak olyan színe legyen, mint a kevéssé megsütött zsemle, vagy kifli. Akkor szedem le, először kevéske hideg vizet öntök rá és símára kavarom, majd még egy kicsi vizet, elkavarom és mehet bele a főzelékbe!


Ha levest akarsz berántani, akkor süsd a rántást addig, míg a színe a szépen megsült zsemle-kifli színével egyezik, és utána engedd fel hidegvízzel!


Magyarázat: a liszt sikértartalma, a benne levő keményítő, ha kevéssé sütöd meg, vízzel érintkezve jobban megdagad, "csirizesebb, kovászosabb" lesz.

Ha pirosabbra sütöd, a benne levő keményítő-tartalom nagy része elveszik belőle, kevésbé fogja besűrűsíteni az ételt = levest!

2013. szept. 3. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Ha főzeléket főzöl, arra figyelj, hogy annyi lében főjjön, ami ellepi. Ne legyen több, mert akkor tényleg leves lesz. Ha puha, amit főzől, pl. lencse, bab stb . vegyél ki a levéből kb 2 dcl-t, hogy meghüljön egy kicsit.Eztán állj neki a rántásnak. Zsiradékon kezd el liszt pirititását, és mikor már zsemleszinű, akkor tedd rá a pirospaprikát, tejfölt, és ezeket a kihült főző lével higitsd. Óvatosan főzd fel ujra, már nem kell sok főzés, csak amig a liszt iz elmegy.Ha esetleg hignak találod,nem kell uj rántás,csak egy kis hideg vizben elkevert liszt, és ujra forralás azzal is.
2013. szept. 4. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek, úgy tűnik, időközben végre sikerült! pedig semmit sem csináltam másképp, talán a főzőlé mennyisége valóban kevesebb volt, mint máskor szoktam. Így a kb 5 kanálnyi liszt besűrítette :D :D
2013. szept. 5. 12:44

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!