Mennyi rántás kell, hogy a főzelék besűrűsödjön?
Gyanítom, az arányokkal van gond, segítene valaki?
Elsősorban bab-, illetve lencsefőzelékhez szeretném tudni, ha kb másfél liternyit csinálok, abba hány kanálnyi liszt kell a rántáshoz?
Folyamatosan teszek hozzá újabb rántásokat, sokszor 6-8 kanálnyinál járok, mégis leves lesz a főzelékből :( Mit rontok el? Sokszor próbáltam már, sőt keményítővel is, azzal sűrűbb lett, de olyan pudingos állagú, nem nyerte el a tetszésemet.
Én még úgy tanultam, nem az a kérdés, hogy mennyi, hanem az, hogy milyen rántás kell a főzelékhez, és milyen pl. a leveshez?
Ha főzelék, akkor a felhevített zsírba belerakod a lisztet, kavarod és addig sütöd, míg "csak elkezd" rózsaszínű lenni! Csak olyan színe legyen, mint a kevéssé megsütött zsemle, vagy kifli. Akkor szedem le, először kevéske hideg vizet öntök rá és símára kavarom, majd még egy kicsi vizet, elkavarom és mehet bele a főzelékbe!
Ha levest akarsz berántani, akkor süsd a rántást addig, míg a színe a szépen megsült zsemle-kifli színével egyezik, és utána engedd fel hidegvízzel!
Magyarázat: a liszt sikértartalma, a benne levő keményítő, ha kevéssé sütöd meg, vízzel érintkezve jobban megdagad, "csirizesebb, kovászosabb" lesz.
Ha pirosabbra sütöd, a benne levő keményítő-tartalom nagy része elveszik belőle, kevésbé fogja besűrűsíteni az ételt = levest!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!