Hogyan kell habarást csinálni?
1 kis doboz tejföl, kb. 2 kanál liszt összekeverve, főzelékbe belerakva
Az a lényeg, hogy krémes legyen :)
arányokat nem írtam: fél csészéhez egy, kicsit púpos evőkanál liszt, és csak egy nagyon kicsit víz :)
Sok szerencsét a főzéshez :)
Liszt + tejföl, alaposan elkevered csomómentesre, aztán apránként hozzáadod a (általában forró) főzőlevet, amit sűríteni szeretnél. Utána forrald össze.
De részletesebben, pl: [link]
Vegyél egy literes,zárható tetejű üveget. Legjobbak a neskafésak.
Tegyél az üvegbe folyadékot (tej,víz,vagy a lehűtött főzőlé) kb. 2 decit. Tegyél bele 1-2 kanál lisztet. Zárd le az üveget,és rázd jól össze. Így nem lesz csomós a habarás,és gyorsabb is,mint kevergetni. Amikor az ételbe öntöd,akkor folyamatosan kavard.
Ha híg marad még a főzelék,akkor ismételd meg.
Uuuupsz...
A habarás lisztet és tejfölt jelent. Ha nem akarod, hogy csomós legyen, először a lisztet kell elkeverni annyi hideg vízzel, amennyit éppen felvesz. Ha ez már csomómentes, még egy kevés vízzel kell higítani annyira, hogy bele tudd keverni kanalanként a tejfölt. Ha a főzeléken sok a lé, akkor főzőlével folyósra kell higítani, ha kevés lett a lé, akkor vízzel is csinálhatod. A főzelék nagy lángon legyen, lobogjon, kevergetés mellett önts bele a habarást, és forrald legalább 3-4 percig, annyi idő alatt fő meg a liszt. Ha teljes kiőrl. lisztből csinálod, az dupla idő alatt fő meg. A végén meg kell kóstolni és utána sózni, mert a habarás hozzáöntésével sótlanná válhat.
Másfél liter főzelékhez kb. 175 g tejföl és 2-3 púpos evőkanál liszt kell. Ha nem lesz elég sűrű a forralás után, be lehet habarni még egyszer: vizet és lisztet hígra keverve, és ugyanígy belefolyatva. Ha nem lesz elég híg, akkor csomós lesz.
Bab, lencse, sárgaborsó és krumplifőzelékbe kevesebb liszt is elég, mert maga is besűríti magát. Főleg másnapra.
Lehet habarni tejjel vagy tejszínnel, de az édesebb, mint a tejföl. Lehet joghurttal vagy kefírrel is (az diétás), de mindkettő nagyon savanyúvá teszi a főzeléket. Én egyiket sem szeretem, csak a tejfölt (abból is a 20%-ost), de ízlés dolga.
Aki azt írta, hogy a főzelékeket rántani szokta... hát... attól függ, milyen főzelék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!