Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell tepertőt sütni?

Hogyan kell tepertőt sütni?

Figyelt kérdés
A napokban nagyon megkívántam a tepertőt (éljen a babavárás!)Szeretnék finom, friss, ropogós, húsos tepertőt reggelire! Hogyan kezdjek hozzá? Milyen húst kell hozzá vennem? Előre köszönöm!

2013. aug. 26. 11:04
 1/6 anonim ***** válasza:

zsírszalonnát kell hozzá venni. sajnos ritkán van húsos, de azért piaci henteseknél lehet, hogy találsz.

kb 3x3 cm-es kockákra kell vágni és egy kevés zsírt alátéve kisütni. addig kell sütni, míg szép aranybarna nem lesz. egy csepp tejjel , amit a sütés vége előtt ráöntünk még ropogósabb lesz a végeredmény.vigyázat, mert ilyenkor nagyon sistereg.

fém szűrőkanálon leszűrjük a zsírt, a kanálban maradt töpörtyűt egy merőkanál domború felével még jól lenyomkodjuk, hogy minden zsír jöjjön ki belőle.

tálra borítjuk, sózzuk és hamm bekapjuk :)

Persze ezt csak egy kis háztartási mennyiségre írtam, nagyban azért sokáig tart, és üstben szoktuk kisütni disznóvágáskor.

2013. aug. 26. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

nem húst, hanem hályat kell venned, libát vagy kacsát(szerintem a kacsa jobb)húsosabb darabot válassz, ha hentestől veszed, kérheed direkt úgy,sokat kell venni, mert nagyon összemegy, mikor kisül a zsír


az elkészítés módja pedig a következő: fogsz egy serpenyőt, beleteszed, és alágyújtasz, mikor a zsír már kezdi ellepni,akkor leonyid róla, megsózod, és sütöd tovább, míg ropogós nem lesz

2013. aug. 26. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Én is az 1-es szerinti "zsírszalonnát" venném, ha kapsz. Mi szeletbe (és nem 3x3-as kockákba) vágjuk, és mint a kakas-taréjt szoktuk bedarabolni. Egyébként a végeredmény szempontjából mindegy! :))) Elkészíteni mi is úgy szoktuk, ahogyan az 1-es írja. (Csak takarék-lángon süsd, különben megég! És teflonba rakd fel!)


Ha a hentesnél nem kapsz zsírszalonnát, akkor nézz szét baromfi-boltban liba- vagy kacsahájat keress. Én a bőröset szoktam, abból lesz a bőrös töpörtő, elkészítése ugyanaz, mint a zsírszalonna esetében.


Ha akármelyikből veszel 3 kg-ot, szépen megsütöd, én a húsleves-habozó kanállal szoktam kiszedni, és normál levesmerő kanállal nyomkodom át. Lesz egy jó adag (kb. másfél literes lábas) töpörtőd és kb. 2,0-2,5 liter zsírod.

Kellemes baba-várást, jó étvágyat!

2013. aug. 26. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek! :)
2013. aug. 26. 15:08
 5/6 doboszoli ***** válasza:
100%

Alapanyagnak, ha húsos tepertőt szeretnél, bőr nélküli hasa szalonnát vegyél. A bőrös ragad az edényben mint az ördög, otthon lebőrözni pedig némi felkészültséget igényel.

Nyilván nem fogsz ipari mennyiséget sütni üstben, tehát egy hibátlan zománcú, lehetőleg széles aljú, megfelelő nagyságú (inkább túlméretezett) lábas megfelel. Tegyél alá láng elosztót.

A szalonnát ujjnyi vastag, tetszőleges hosszú csíkokra vágva, néhány kanál korábban sült zsírt alátéve kezd sütni, intenzív tűzön. Azonnal dobj rá (mondjuk 3 kilóhoz) fél evőkanál sót, egy deci tejet. Ha átmelegedett az anyag, a tüzet mérsékelni kell, de csak annyira, hogy süljön, ne főjön. Sokan hibáznak az "óvatos" sütéssel, az eredmény nyúlós, szétesett tepertő.

Folyamatosan kevergetve addig kell sütni, míg a tepertő szép pirosra sül, és a fakanállal végigsimítva olyan hangot ad, mint a dörzspapír, ha kettévágod, a belseje már nem szalonnás, fehér.

Ekkor a tüzet elzárva tésztaszedővel (fém) kiszedni a tepertőt, alaposan lecsorgatni a zsírtól, és puha kenyérrel, előre sózott hagymával "be a szervezetbe"!

Ha besokalltok belőle, kihűlés után tedd dupla nylon tasakba, majd a fagyasztóba. Később szobahőmérsékleten kiengedve, szinte a frissel azonos értékű tepertőd lesz.

Természetesen a zsír felhasználható némi "bűnözésre", esti film alatt, egy jó zsíros kenyér paprikával, paradicsommal...

2013. aug. 26. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Petró Dalma 92 válasza:
Sok receptet megnéztem teljesen elbizonytalanottam ,hogy akkor most kell e rá víz vagy sem?
2016. okt. 13. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!