Hogyan tudok rakott krumplit készíteni?
Egy 16 éves fiú vagyok, aki szeretné az egyik kedvencét megtanulni megcsinálni.
Totál kezdő vagyok, szóval légyszi a boltba menős résztől kezdjétek. :) Lehető legegyszerűbben magyarázzátok.
Előre kösz!
Veszel krumplit,tejfölt,kolbászt vagy amivel szereted és tojást.
hazamész,fogsz egy fazekat,forralsz vizet,beleteszed a kruplit és a tojást,de őgy h utóbbi ne örtjön össze és megfőzöd...a tojás mituán forr a víz,rá 10-15 percre kész,ved ki és tedd be hideg vízbe.A krumplit szurkáld és amikor könnyen belemegy a villa akkor jó...megfogod bele hideg vízbe,leszeded a héját felvágod picikre.A tepsit kikened vajjal,teljesen oldalt is,rá krupli,aztán tojás hús ,így rakd amíg a tetejére nem érsz...nem árt sót is tenni rá,meg fűszert ami szerinted jó,végül tejföl és tehetsz rá sajtot is:))
Be a sütőbe,ha látod h pirul a teteje akkor jó:)
Attól függ, hány adag. Mondjuk, olyan 5-6-ra, elmész a boltba, és veszel másfél kiló egyforma méretű - nem kicsi, nem nagy - krumplit. Azért kell egyforma, mert héjában fogod megfőzni, és fontos, hogy egyszerre puhuljanak meg. Kell még hozzá tejföl én jó sokat szoktam beletenni, kb fél litert, inkább többet vegyél, legfeljebb megmarad, ízlés szerint tojás, kb 4 darab, és úgy 20 dkg kolbász, pl lángolt kolbász, megmondod az eladónak, hogy mibe kell. Ha szeretitek a csípőst, olyat is lehet. Van, aki kiolvasztott szalonnakockákat is rak bele, de kezdőnek nem muszáj.
Az egyenként megmosott krumplit egy hatalmas fazékban annyi hideg vízben, hogy ellepje, felteszed főni. Sokáig tart, mire felfő, és még fő úgy 20-30 percig. Bele kell szúrni villát, ha simán könnyen belemegy, akkor puha, vagyis kész. Inkább főzd túl, az csak esztétikai hiba, mint hogy félig nyers legyen. Még forrón egyenként egy villával megfogod és egy hegyes késsel meghámozod, ha már kihűlt, nehezebben jön le a héja. A héjat újságpapírra gyűjtsd, hogy könnyebb legyen kidobni, a krumplit egy edénybe. Mkiözben a krumpli fő, felteszel vizet és bele a nyers tojásokat, forrás után még 10 percig főzöd. Ehhez kisebb lábas is elég. Ha letelt, hideg vízbe teszed és megpucolod a tojásokat, és ha van tojásszeleteld, azzal, ha nincs, késsel felszeleteled.
Egy tepsit vagy nagy jénait kivajazol, beleteszel egy réteg karikára vágott krumplit, megsózod, nem finoman, hanem elég rendesen. Erre tojás, kolbász, és tejfölt kenni rá, majd rétegezed, nekem van, amikor csak két réteg lesz, mennyiségtől függően. Pici vajdarabokat is lehet beleszórni. A tetejére krumpli, szintén sózva, tejföl, zsemlemorzsa és vajmorzsák. Nem kell lefedni, 10 perc alatt előmelegített sütőben egy órát sütöd. Nem nagyon lehet elrontani, a sózás egy rizikós pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!