Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan tudok rakott krumplit...

Hogyan tudok rakott krumplit készíteni?

Figyelt kérdés

Egy 16 éves fiú vagyok, aki szeretné az egyik kedvencét megtanulni megcsinálni.

Totál kezdő vagyok, szóval légyszi a boltba menős résztől kezdjétek. :) Lehető legegyszerűbben magyarázzátok.


Előre kösz!


2009. okt. 29. 21:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Veszel krumplit,tejfölt,kolbászt vagy amivel szereted és tojást.

hazamész,fogsz egy fazekat,forralsz vizet,beleteszed a kruplit és a tojást,de őgy h utóbbi ne örtjön össze és megfőzöd...a tojás mituán forr a víz,rá 10-15 percre kész,ved ki és tedd be hideg vízbe.A krumplit szurkáld és amikor könnyen belemegy a villa akkor jó...megfogod bele hideg vízbe,leszeded a héját felvágod picikre.A tepsit kikened vajjal,teljesen oldalt is,rá krupli,aztán tojás hús ,így rakd amíg a tetejére nem érsz...nem árt sót is tenni rá,meg fűszert ami szerinted jó,végül tejföl és tehetsz rá sajtot is:))


Be a sütőbe,ha látod h pirul a teteje akkor jó:)

2009. okt. 29. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Hány főnek készítenéd?
2009. okt. 29. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Kolbász helyett lehet virslit is használni!
2009. okt. 29. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:
köszi!
2009. okt. 29. 21:30
 5/11 anonim ***** válasza:
44%
Én egyszerűbben készítem. Ha csak magadnak akarod, akkor elég egy kg krumpli, 5 tojás, egy szál füstölt kolbász, tejföl. Meghámozod a krumplit, megmosod, majd egészben odarakod főni egy evőkanál sóval vízben. Olyan félkeményre főzöd, ne máljon szét. Hideg vizzel öblited, hogy hüljön ki. Közben megfőzöd a tojásokat, megpucolod, karikára vágod, ugyanigy karikára vágod a kolbászt is. Jénait kikened pici olajjal, majd az aljára teritesz egy sor karikára vágott krumplit, pici borssal megszórhatod, rá a tojás karikákat és a kolbászt, majd a maradék krumplit rákarikázod. Meglocsolod a tejföllel és az előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten átsűtöd. Akkor jó, ha az oldala és a teteje is szép pirosas lesz. Jó étvágyat.
2009. okt. 29. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
1 kiló krumpli egy embernek?:O Attól, hogy kamaszodó fiú, és lehet, hogy sokat eszik, még nem tud egy kiló krumplit (plusz tojás,kolbász stb megenni)egyedül megenni. Egy embernek 4-5 szem nagyobb krumpliból is elég elkészíteni egy kisebb jénaiban. De ha már főzöl jusson a családnak is :) Akkor több krumpli kell.
2009. okt. 29. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, és még véletlenül se tegyél bele egy főnek egy szál kolbászt és 5 tojást. Aki azt írta, hogy ha csak magadnak akarod, akkor ennyi cucc kell bele, az valószínűleg valami óriás lehetett.
2009. okt. 29. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Attól függ, hány adag. Mondjuk, olyan 5-6-ra, elmész a boltba, és veszel másfél kiló egyforma méretű - nem kicsi, nem nagy - krumplit. Azért kell egyforma, mert héjában fogod megfőzni, és fontos, hogy egyszerre puhuljanak meg. Kell még hozzá tejföl én jó sokat szoktam beletenni, kb fél litert, inkább többet vegyél, legfeljebb megmarad, ízlés szerint tojás, kb 4 darab, és úgy 20 dkg kolbász, pl lángolt kolbász, megmondod az eladónak, hogy mibe kell. Ha szeretitek a csípőst, olyat is lehet. Van, aki kiolvasztott szalonnakockákat is rak bele, de kezdőnek nem muszáj.

Az egyenként megmosott krumplit egy hatalmas fazékban annyi hideg vízben, hogy ellepje, felteszed főni. Sokáig tart, mire felfő, és még fő úgy 20-30 percig. Bele kell szúrni villát, ha simán könnyen belemegy, akkor puha, vagyis kész. Inkább főzd túl, az csak esztétikai hiba, mint hogy félig nyers legyen. Még forrón egyenként egy villával megfogod és egy hegyes késsel meghámozod, ha már kihűlt, nehezebben jön le a héja. A héjat újságpapírra gyűjtsd, hogy könnyebb legyen kidobni, a krumplit egy edénybe. Mkiözben a krumpli fő, felteszel vizet és bele a nyers tojásokat, forrás után még 10 percig főzöd. Ehhez kisebb lábas is elég. Ha letelt, hideg vízbe teszed és megpucolod a tojásokat, és ha van tojásszeleteld, azzal, ha nincs, késsel felszeleteled.

Egy tepsit vagy nagy jénait kivajazol, beleteszel egy réteg karikára vágott krumplit, megsózod, nem finoman, hanem elég rendesen. Erre tojás, kolbász, és tejfölt kenni rá, majd rétegezed, nekem van, amikor csak két réteg lesz, mennyiségtől függően. Pici vajdarabokat is lehet beleszórni. A tetejére krumpli, szintén sózva, tejföl, zsemlemorzsa és vajmorzsák. Nem kell lefedni, 10 perc alatt előmelegített sütőben egy órát sütöd. Nem nagyon lehet elrontani, a sózás egy rizikós pont.

2009. okt. 29. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Azb utolsó írta le a legjobban.De a tepsitbe ne olajat önts (nem is egészséges),mert a szaftja nem lesz olyan jó,mint zsírral vagy vajjal.És ha nincs házitejföl,akkor inkább főzőtejsziínt használj.A Bolti tejfölnek nevezett valami csk összeáll a tetején,a házitejföl vagy a főzőtejszín pedig sütés közben beleolvad az ételbe,és átitatja a hozzávalókat.Sokkal jobb lesz az íze így.
2009. okt. 29. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Mi ketten vagyunk a párommal és egy egész nagy tepsivel szoktam csinálni úgy, hogy épphogy befér a tepsi a sütőbe. 10 db tojásból, 2 szál kolbászból. Ebédre és vacsorakor esszük meg az utolsót. Tehát gyakolrlatilag fél nap alatt elfogy. És Én még 45 kg sem vagyok a párom meg alig 60. :)
2009. okt. 30. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!