Hogy tudom a rezsón (főzőlapon) a rizst elkészíteni illetve a párolt zöldséget?
1-es (ősrégi) változat: A rizst sós vízben puhára főzöd, ha leszűrted, kevés zsíron hagymát + apróra vágott petrezselymet dinsztelsz, ráteszed a főtt rizst, só, bors, összekevered és kész. Ha akarsz, vagy éppen van, kavarhatsz hozzá egy főzött, leszűrt borsót is = rizi-bizi.
2. A rizs átforgatod kevés zsíron, majd másfélszeres forró, sós vizet öntöl rá, egy pár percig ott állsz mellette, és engeded hogy elkezdjen forrni = főni, néhány perc után elzárod, beborítod, akár a rezsón hagyod, akár átteszed asztalra, kb. 20-30 perc alatt kész. Óvatosan nyúlj a födő alá, pár szemet végy ki, hogy valóban rendesen megpuhult-e, ill. kell-e még alá forróvíz, és ez esetben még kb. 10 percre borítsd vissza!
Párolt zöldség:
1. Kevés zsíron/olajon átforgatod az adott zöldséget (pl. karfiolt, szeletelt csillagtököt, hasonló kicsit keményebb húsú zöldségfélét, borsót, zöldbabot stb.), sózod, fűszerezed és pici vízzel födő alatt megpuhítod. Amikor puha, födő le, megvárod míg a vizet elpárologtatja. Akár így, de van aki (ha már kihűlt), akkor még kis citrommal, pici cukorral ízesíti
2. Ha nincs külön pároló-edényed, akkor: fazékba vizet forralsz, tésztaszűrőbe, levesszűrőbe rakod a zöldségfélét, ráteszed a fazék szélére, beborítod egy megfelelő méretű fedővel, vagy lábassa, hogy a gőz benne maradjon. Persze ez esetben meglehet, hogy célszerű legalább 1x belekavarni, hogy a szűrőben levő zöldségek alól-felől egyformán puhuljanak.
Hogy utána hogyan fűszerezed, és síma cukros-ecetes lébe rakod-e, vagy éppen egy tartáros-majonézes öntet kerül rá, vagy valami hasonló, az már külön ízlés dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!