Hogyan csinaljatok a tzatziki szoszt?
Szia! Mi is nagyon szeretjük, gyakran csinálok én is, főleg nyáron, grillezett húsokhoz. Nem tudom, hogy ez-e az eredeti recept, de én így csinálom, és ez hasonlít a legjobban ahhoz amilyet Görögországban is ettünk:
1 nagy kígyóuborka
0,5 l natúr joghurt (vagy ha nagyon híg a joghurt, akkor kicsit tejföllel sürítve)
1 nagy gerezd fokhagyma
oregano
bazsalikom
kakukkfű
só
Az uborkát megmosom, végeit levágom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Alaposan besózom, és legalább 10-15 percig állni hagyom, hogy levet engedjen. Ezalatt nagyon alaposan összekeverem a natúr joghurtot (ha kell pici tejföllel) csipet sóval és a fűszerekkel. Én szárítottat szoktam, kb fél-fél kávéskanállal a fűszerekből. Ezután belekeverem a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymagerezdet (apróra vágva is megfelel, de így jobban kijön az íze és egyenletesebben bele lehet keverni).
Kinyomkodom az uborkát jó alaposan, és összekeverem a joghurtos szósszal. Érdemes egy fél órát-órát állni hagyni, hogy picit összeérjenek az ízek.
Szia!
Én dolgoztam egy gyros barban,mi ott úgy csináltuk hogy az uborkát apró csíkokra reszeltük(vagy összevágod)megsóztuk,amikor levet engedett kifacsartuk,kefirbe kevertünk fokhagymasót,kaprot és ezt és az uborkát összekevertük.Nem tudom ez e az eredeti recept,de ott így csináltuk.Remélem tudtam segíteni!Szia
úgy szoktam, hogy 1 kis doboz joghurtba belereszelek kislyukú reszelőn egy nagy gerezd fokhagymát és 1 darabka uborkát (kígyóubiból kb egy 8-10 centis részt héjával együtt), só, bors és 1 csapott ek szárított kapor megy bele
nagyon finom, rendszeresen csinálunk gyrost ezzel a szósszal
Voltam Görögországban és egyáltalán nem tettek bele kaport. A kérdező sem az eredetire kíváncsi szerintem, mert olyan talán nincs is. Mindenhol kicsit másképp csinálják. (sarkítva) ez olyan mint nálunk a rántott hús. Mindenkinek van egy tuti receptje, minden család másképp szereti így a fene se tudja, hogy melyik az IGAZI.
Ami tuti kell bele az uborka, de hol lehet kapni itthon görög joghurtot (normális áron), így az ember megoldja joghurttal, tejföllel. Só-bors alap meg a fokhagyma. De úgy turbózza fel mindenki ahogy akarja. (lehet bele tenni kaprot, mentát, bazsalikomot, csomó-csomó zöld fűszert de nekem nem jön be, mert kint nem volt benne) sőt van aki fetát is tesz bele, meg sajtkrémet meg fene tudja mit.
Kedves kérdező tapasztald ki, hogy neked hogy ízlik a legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!