Mit csináljak cukkiniből?
Cukkinikrémlevest szoktam sokat, nagyon finom:
Vagy sima cukkinilevest:
De hideg cukkinilevest is készíthetsz, az uborkaleves mintájára, joghurtosan is.
Rántva, grillezve is finom, de a cukkinifasírt is sajtöntettel.
Előételnek vagy nasinak, vacsira, reggelire nagyon finom a joghurtos/túrós cukkinitekercs hidegen.
Főételnek jó még rakottasba, vagy félbevágva töltött csónakokként (akár hússal, akár juhtúróval akár tejföllel, sajttal, akár paradicsomosan), mehet ratatouille-ba is, vega lasagnéba is.
Salátaként lehet joghurtos cukkinisaláta, rukkolás-bazsalikomos salátába, olajbogyóval és zöldbabbal is finom.
Jól megy a halak és a szárnyasok mellé!
1./ cukkinis tészta,mondjuk penne vagy masni. Egy lecsós alapot készítesz,de a hozzávalókat apró kockákra vágva.Ha kész,héjastól-magostól apró kockákra vágva beleadod a cukkinit, friss zöldfűszereket-kakukkfű,oregano vagy amit szeretsz,jól összerottyantod,majd,mielőtt lekapcsolod, apró kockákra vágva pár db lehéjazott paradicsomot is beleaprítasz, és kis kockákra vágott feta sajtot.Ez a tészta mártása.
2./nagy kockákra vágva piríts meg hagymát WOKban vagy teflonban,olajban.(az olíva nem jó hozzá)3-4 fej hagyma,félbevágva,aztán megint félbe,keresztben ismét. Olyan 2x2 cm-es kockáknak kellene lennie. Ha jól megsült-nem párolódott- vedd ki,a visszamaradt olajban héjastól-magostól kb ugyanekkora kockákra vágott cukkinit piríts,erős lángon,folyton kevergetve,de roppanósra.Mielőtt elkészül,apró kockákra vagy nagyon vékony lapkákra vágott-de semmiképpen ne zúzott-fokhagymával hintsd meg,ezzel is pirítva egy kicsit. Közben főzz morzsolt csemegekukoricát cukros vízben.Szűrd le.Mindent keverj össze,kész.Lángossal vagy ilyesmivel isteni.
3./a cukkinit hámozd meg,hosszában vágd kétfelé,uborkagyalun gyaluld le (magostól)és főzz belőle főzeléket éppen úgy,mintha tökfőzelék lenne.
1. Töltve: hosszában kettévágod, magházat kikaparod, hagyományos darálthúsos tölteléket raksz bele. Zománcos tepsi alját kizsírozod, vastagon tejföllel megkened, ráülteted a töltött cukkinit, tetejére tejföl + reszelt sajt. Be a sütőbe először fólia alatt, majd ha puha, készre sütöd fólia nélkül.
2. Lecsóba is jó
3. Pörköltnek megfőzöd, a levét tejfölbe lisztet kavarsz és sűrűre főzöd, apró nokedlit, vagy főtt rizst adhatsz hozzá köretnek
4. Fagyasztva télire: bepanírozod, fémtálcára rakd és a fagyóban megfagyasztod, majd ezek után lehet bezacsizni, és amikor kell, annyit veszel ki, amennyire szükség van!
(Én ehhez hosszában kettévágom, ha kell magházat kidobom, majd a két felet hosszában ismét ketté vágom, és utána, a csíkokat keresztbe 3 db-ba, így kb. féltenyérnyi, kocka alakú tököt tudok panírozni!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!