Miért hívják húslevesnek azt a levest is, ami húsleveskockával, tésztával fő, hús nélkül?
Jó kérdés.
A húslevest hússal főzik, és a húsleveskocka meg azért van, hogy gyorsabban és könnyebben elkészíthesd hús nélkül meg minden nélkül, de megvan a húslevesíze .Ezért az is húsleves, csak gyorsabb változatban. Szerintem.
11-es, igen, ez így van. Csak nálunk kisgyerekkoromban rengetegszer főzött anyukám húslevest - mindig más-más tésztával, meg zöldséggel, de elvétve volt , hogy húst is főzött bele. Szóval sima tésztával főzött leves volt, hús nélkül és akkor még nem nagyon volt divat a húsleveskocka, de amikor divatba jött, akkor se rakott soha bele.
Szóval nálunk még csak azt se foghatjuk rá, hogy leveskocka által némi húsíz került volna bele és divat se volt akkoriban. Mégis mindenki húslevesnem hívta a családban. De a menzáról hozott ebédben se volt soha hús akkoriban, szerintem húsleveskocka se, mégis húslevesnek hívták a menzások.
Pl.:
halászlé
gulyásleves
Eszterházy-rostélyos (mármint gróf Eszterházy)
Újházi-tyúkhúsleves
Dobos-torta
és a többit is sorolhatnánk, hogy egyes ételünk miről-kiről lett elnevezve. És a fenti példák alapján senki sem tételezi fel, hogy abból a személyből készült kaja, akiről az a nevét kapta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!