Ki tud még receptet a TOCSI-ra?
én úgy csinálom, hogy ledarálom a krumplit, a fokhagymát, liszttel összekeverem adok hozzá 1 tojást és olyan állagot kapok ami kis erőfeszítéssel kavarható.aztán olajat forrósítok és evőkanál méretű szabálytalan alakú tocsikat pirosra sütök.majd tejföllel és sajttal tálalom.még melegen jó.
Tud még valaki ilyesmi receptet?
És a Tocsira más nevet?
Ki hogy hívja?? =)
A teljesség igénye nélkül néhány elnevezés és a tájegység, ahol használják: tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye). Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi név is ismert. Az egyik legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami talán a legelterjedtebb. Érdekes, hogy lengyel nyelvterületen placki néven ismerik, ám például itthon is látni étlapon így az étel elnevezését. A cseh, néhol a tót falvakban bramborák, babagudovica néven ismert, de a zsidó közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, latke, hremzli, latkesz néven. Az egész elnevezés kérdéskört tovább bonyolíthatja, hogy a krupliprószánál és cicegénél tejfölt használnak, bár az eredeti tócsni alaprecept tojást és fokhagymát tartalmaz.
Elkészítés: A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.
vagy...
Elkészítés: A nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt, esetleg a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól összekeverjük, majd zsírral kikent tepsibe vékonyan (ujjnyi vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul. A sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálalhatjuk. (Modernebb változatában palacsintasütőben is süthetjük.)
Szia én erdélyi vagyok és én siligónak ismerem (ritkán hallottam tócsninak is) :D
Reszelem a krumplit (és ki szoktam nyomkodni, hogy ne legyen leve) , +só, +bors :), de ugyan úgy csinálom, ahogyan leírtad :)
Nálunk beré vagy bere! Győr melletti vagyok!
Mi is így csináljuk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!