Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Megadnátok nekem a 8tojásos...

Megadnátok nekem a 8tojásos piskóta receptjét? Hálás lennék érte.

Figyelt kérdés
2009. okt. 1. 17:34
 1/9 anonim ***** válasza:

Hozzávalók


A tésztához: 8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.


Elkészítés:


A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. A sütőformánk lehet tortasütő, kerek, vagy egy közepes nagy tepsi.


Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen. A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész. Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal forgatni kell. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.


Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt pistóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült. Az így elkészített piskótát különféle krémekkel tölthetjük.


Gesztenyekrém: 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és a felolvasztott mélyhűtött gesztenyemasszát hozzátesszük, majd ezzel is habosra keverjük.


A kakaós tortakrém:


20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és 2-3 evőkanál kakaóport teszünk bele, majd ezzel is habosra keverjük.


A csokoládés tortakrém: 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és a 10 dkg olvasztott csokoládét teszünk bele, majd ezzel is habosra keverjük. A piskótát három rétegre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.


Egy keveset hagyunk a krémből, és ezzel a torta tetejét és oldalát megkenjük.

2009. okt. 1. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
A kérmeket is próbáld ki Isteniek:))
2009. okt. 1. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

én így csinálom:

a 8 tojásfehérjét felverem, teszek bele 8 evőkanál cukrot, tovább verem géppel.Egy fél sütőpor és a 8 tojássárga megy bele.Majd fakanállal beleforgatok 8 evőkanál lisztet.Vagy kivajazott,lisztezett tepsiben,vagy sütőpapíron sütöm 200 fokon.

2009. okt. 1. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen mindenkinek!!

A nagymamámnak csinálok tortát, és négy rétegű piskótatésztát szeretnék, hogy a krémet 3 rétegben vihessem fel.

szerintetek a 8tojásosból lesz annyi, hogy négy felé vágjam? vagy esetleg nem túl sok?

2009. okt. 1. 18:23
 5/9 anonim ***** válasza:
8 tojásból nem lesz olyan magas a tészta, hogy három-felé lehessen vágni, hacsak nem extrakicsi a sütőformád.
2009. okt. 1. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Pláne nem 4 felé!
2009. okt. 1. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

hát, nem tudom ezt honnan gondolod, de én a 6tojásosat 3felé szoktam vágni.

ezért gondoltam, hogy a 8at majd biztosan 4felé is el tudom vágni...

2009. okt. 1. 19:53
 8/9 A kérdező kommentje:
valaki más esetleg nem tudja? :-S
2009. okt. 1. 19:54
 9/9 anonim ***** válasza:

szia

én ezt a fajta piskótá szoktam csinálni, mert ez soha nem esik össze:

8tojás

2db vaniliás cukor (1 is elég ha esetleg nincs otthon)

8ek citromlé (én nem szoktam ennyit beletenni, max csak 2-t, nem szeretem ha érezni lehet rajta a citromlevet)

16evőkanál finomliszt

16evőkanál kristálycukor

1 csomag sütőpor

zsírpapír


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájával elkeverem a cukrot, a van.cukrot, végül a citromlét. Külön tálban összekeverem a lisztet a sütőporral. A fehérjét felvertem jó keményre, ha kész a sárgájába felváltva belekeverem a lisztet és a felvert fehérjét. A sütőt közben már bemelegítettem 180 fokra.


kivajazott, kilsztezett tortaformába öntöm, de előtte néhányszor a konyhapulthoz ütögetem, hogy a nagyobb buborékok kidurranjanak, így nem lesz hullámos a teteje.


15 percig sütöm 185 fokon, majd 15 percet 210 fokon. ez a sütési módszer nekem így nagyon bevált. Arra tényleg vigyázz, hogy ne nyisd ki a sütő ajtaját amíg kész nincs.

2009. okt. 2. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!