Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Most akkor mikor adjam hozzá...

Most akkor mikor adjam hozzá a fűszereket?

Figyelt kérdés

Recepteket olvasgatok, szeretnék kipróbálni egyet.

Valamelyik recept úgy írja, hogy miután megpirítjuk olajon a hagymát, hozzáadjuk a többi fűszert(ilyeneket, h paprika, kömény, fokhagymapor stb), majd kicsi átkevergetés után a húst is hozzádobjuk, felöntjük főzővízzel, aztán csináljuk tovább, ahogy a recept írja.


Viszont máshol úgy írják, hogy a hagyma pirítása után rakjuk be a serpenyőbe a húst, felöntjük vízzel és magába a főzővízbe szórjuk a fűszereket.


Most melyik módon csináljam? Félek, hogy elrontom az ízét. Mikor kell melyik sorrendet alkalmazni?



#reci
2013. máj. 14. 20:19
 1/10 anonim ***** válasza:
Pörköltről van szó? Én hagymával píritok kérget a húsnak,félrehúzom a tűzről,fűszerezem,majd ha kell kevés vízzel felöntöm.
2013. máj. 14. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Olyasmiről... külföldi étel, de pörkölthöz hasonlít :)

kezdő vagyok a konyhában :P

2013. máj. 14. 20:26
 3/10 anonim ***** válasza:
Inkább az utóbbi. Ha a hús előtt teszed bele a fűszert szerintem nem lesz túl finom. :/
2013. máj. 14. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

A hivatalos verzió az, hogy a hagymára rakod a fűszert. Csak akkor nagyon kell vigyázni, mert a paprika megég.

Én a húsra szoktam rakni. Illetve először a húst meg kell pirítani, hogy megkérgesedjen (úgy lesz jó ízes), utána rá a kicsi víz, és abba a fűszerek. Nem lehet észrevenni a végeredményen a különbséget :)

2013. máj. 14. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Sztem teljesen mindegy. Anyósom víz előtt fűszerez én pedig utána. Sok különbséget eddig nem fedeztem fel kettőnk főztjében.
2013. máj. 14. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
5 vagyok. Na jó a paprikát én is még a víz előtt teszem bele az ételbe.
2013. máj. 14. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Ahány ember, annyiféleképp készíti, úgy tűnik, most még jobban összezavarodtam :D De köszönöm a gyors válaszokat :)

Megpróbáljak akkor úgy, hogy a húsra szórom a fűszereket és utána felöntöm?

2013. máj. 14. 20:33
 8/10 anonim ***** válasza:
Na, először a hagymát olajon megpirítod, majd mikor üveges őrölt pirospaprikával megszórod ezt jó gyorsan elkevered, vigyázol meg ne égjen. Majd hozzáadod a húst. A húst megfűszerezed kömény, fokhagymaporral, stb fűszerekkel amit ír a recept. Aztán felöntöd vízzel és csinálod tovább ahogyan a recept írja! :)
2013. máj. 14. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

A pirospaprikát muszáj olajra vagy zsiradékra tenni, ugyanis csak zsírban oldódik. Ha a víz után teszi fel az ember, akkor színt ad, de ízt nem.


A többi fűszerrel mindegy. Óvatosnak kell lenni, nehogy a paprika megégjen. A fokhagymát is szokták pirítani, de arra is oda kell figyelni. Vannak viszont fűszerek (főleg zöldfűszerek, pl. bazsalikom, petrezselyem, stb.), amiket tilos pirítani, mert iszonyatosan sz*r ízük lesz.

2013. máj. 14. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 doboszoli ***** válasza:

Véleményem az ügyről:

Miután pörköltről beszélünk, a húst meg kell "pörkölni" miáltal jóízű pörzs anyagok keletkeznek, valamint a hús felületét bezárjuk. Ez paprikásan már nem megoldható, mert a paprika a pirítás során megég.

Én a szalmasárgára sütött, és kevés vízzel egyszer-kétszer visszafőzött hagymára dobom a húst, azonnal megsózom, majd víz nélkül pirítom. Először levet enged, majd ezt elfövi, és zsírjára sül.Ekkor megy rá a paprika, és az egyéb fűszerek harmada kb. Kevés forró vízzel felöntöm, ezt a főzés során többször megismétlem, szükség szerint. A hús végig vastag, sűrű szaftban fő, nem vizes lében.

A végleges fűszerezés a főzés vége előtt pár perccel történik. Abból a megfontolásból, hogy a bors, a kömény, a fokhagyma és társai illóolajat tartalmaznak, ami a hosszas főzés alatt elillan.

Kicsit hosszú lett, de próbáltam indokolni, mit miért teszek, ahogy teszem.

2013. máj. 15. 05:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!