Pörköltet mivel lehet meg süriteni csak lisztel elkevert tejföllel vagy valami mär modszer is van?
Sűrűre kell főzni, az a titka. ha sok vízzel öntötted fel, akkor csak annak elfőzésével tudod visszasűríteni.
a lisztes/tejfölös habarás, csak egyes pörköltfélékhez pl csirke, borjúpaprikáshoz való, de az is csak ízlés szerint.
Ha nagyon reménytelen, hogy el tudod főzni a levét, ahogy az előzőekben javasolták, akkor attól függ milyen husi, de:
- ha összefőzöd rizzsel = rizseshús,
- ha összefőzöd pirított tarhonyával = húsos tarhonya,
- ha összefőzöd apró hordóskáposztával = húsos káposzta még lehet belőle!!!!
A tejfölbe lisztet módszert kizárólag csak:
- gombapörkölt
- tojáspörkölt
- zöldségfélékből főzött pörköltek (karfiol, cukkini, hasonlók) esetében szoktam használni.
Ami pörköltet húsból készítek, ott bizony figyelni kell arra, mennyi vízzel engeded fel, mert különben gondban lehetsz.
Amikor főzni tanultam, édesanyám "fejembe verte":
a mosott hús mindig vizet enged!
vagyis mivel akár csirke, akár másfajta hús, de ha többről nem, egy léből átmosom még darabolás után a sertést, marhát is, akkor tudom, hogy attól kezdve az mosott hús.
Ezért amikor pörköltet akarok főzni, először viszonylag kevés vízzel engedem fel, megvárom, míg felforr, akkor kiadja magából azt, amit ki akar adni, és ha kell, ahhoz mérten még pótolom.
Ezzel a módszerrel nagyon-nagyon ritka, hogy több a pörköltön a víz, mint kellene.
Aki gondolja, próbálja meg ezzel a módszerrel, persze ha valakinek van más bevált gyakorlata, azt is szívesen olvassunk. Lehet, hogy még ennél is jobb!
Sok hagyma, paprika, paradicsom, és a húsból kifőtt "húslé" a szaft.. Sokszor egy korty vizet se kell hozzá raknom..
A húst csak pirítás után sózom, mivel amint megsózom levet enged :)
Szóval.. Zsíron pirítom, dinsztelem a hagymát, mukor félig kész a tv paprikát hozzáadom apróra vágva (miért? A sült paprika finomabb mint a főtt), mikor kész rá a húst.., fehéredésig (marhát picit tovább pirítom).. Kész.. Lehúzom..piros paprika..és most jön a só mikor visszaraknám..mivel most akarom, hogy levet engedjen, paradicsom..jöhetnek a fűszerek..kömény, fokhagyma, bors, babérlevél ki mit izlés szerint.. Marhát locsolgatom vízzel) (és, vagy borral aki úgy szereti) mivel az nagyon sokáig fő, majd mikor puha a hús akkor főzöm le a fölösleges levet róla, hogy sűrű szaftja legyen.. Csirkét hagyom levesebbre, mert habarást csinálok bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!