Hogyan kell piskótát sütni, hogy ne ragadjon le a sütőforma aljára?
Vérre menő lepontozások.
Nekem a cukrász barátnőm soha nem használ papírt, mindig kikeni, liszttel kiszórja a tepsit.
Persze lehet kikenni és lisztezni is, csak ha valaki nem elég gyakorlott, akkor könnyen félresikerül (egy gakori hiba, hogy a kikenéshez margarint illetve zsirszegény vajat használnak, amiben relaitv sok viz van . akkor már nem müködik az egész, leragad a tészta.)
Kezdönek mindenképpen a papirt tudom ajánlani.
Szia!
Én alaposan ki szoktam kenni vajjal az alját és az oldalát, de liszttel hinteni csak az alját szoktam.
Több megoldás is van a témára. Annak idején muffin formában sütöttem egy csomó kis süteményt, és kipróbáltam minden elképzelhetőt.
1.) Ki lehet kenni nagyon vékonyan vajjal a formát (nem muszáj lisztezni hozzá, működik anélkül is. A lényeg, hogy vajat vagy zsírt használj, ne margarint (mert abban kevesett a zsiradék és több a víz, semmit nem ér), és ne olajat (mert az meg odaég).
2.) Lehet valamilyen papírt vagy fóliát hazsnálni. A sütőpapír hajlamos odaragadni a tésztához. Az alufólia sokkal könnyebben alakítható és kevésbé ragad oda, mint a sütőpapír, de hátrányai is vannak: könnyebben szakad és drágább...
3.) Meg lehet próbálni csak magában is, ha a forma fémből van. Ilyenkor viszont sokat kell várni arra, hogy kihűljön. A fém gyorsabban hűl, mint a süti, és ezért a pára lekondenzál rajta, és ezért egy vékony vízréteg alakul ki a forma oldalán hűlés közben, ami leoldja az odaragadt tésztát. A torta így kap egy kicsit szottyos réteget, de ez elég gyorsan megszárad miután a kihűlt formából kiszedtük.
Szóval nem olyan nehéz dolog ez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!