Mi az a puliszka? És hogyan készül?
Vizes. Sós vízben főtt, és apróbb szeműből, mint a kukoricakása. Megyek főzök kását!
Mi sült vajjal és tejjel esszük.
Sokan köretként. = polenta.
szia
kukorica dara sós vízben főve, egy pépet kapsz ami t puliszkának hívnak Erdélyben, itt Magyarországon polentának ismerik - olasz nyelvből
köretként fogyasztható - resztelt csirkemájhoz, pörköltekhez,
nagyon finom tehéntúróval és pirított szalonnával, vagy juhtúróval lerakva(pici kapor +tejföl) és sütőben összemelegítve,
reggelire meleg puliszka+jéghideg tej - isteni(nálam minden vasárnap ezt kéri a család)
székelyföldön nagyon népszerű, sok mindenhez eszik, sokszor kenyér helyett is
Vásárolj kukoricadarát (élelmiszerboltokban nagyon szép sárga bio kukoricadarát is lehet kapni)...
2 bögrényi vizet forralj fel egy lábasban zubogásig, tegyél bele 2 csipetnyi sót, majd 1 bögrényi kukoricakását szép lassan önts bele folyamatos kevergetés mellett (fontos az arányok betartása!)...
Így csomómentes lesz!
Folyamatosan kevergetve vedd kisebbre a tűzhely lángját és mikor (2-3 perc alatt!) megduzzadt a dara és felszívta a vizet, vedd le a tűzről, tegyél rá egy fedőt és így hagyd állni kb. 5-10 percig
Ezalatt teljesen megpuhul a dara.
Szedj ki tányérra belőle adagokat, nagyon finom önmagában is leöntve hideg tejjel! :D
Erdélyben szaftos húsok (pl. pörkölt) mellé is eszik, vagy szokták még zsíron pirított hagymával is leöntve fogyasztani...
Én imádom, gyerekkoromban az anyukám csemegének készítette, de régebben a szegény emberek mindennapos eledele volt.
"A puliczka.
(Erdélyi étel.)
Három literes fazékba tegyünk két liter vizet forrni láng-tüzre. Ha erősen buzog a viz, vessünk bele egy kávéskanál sót, kézbe fogott nagyocska fakanállal, e közben a vizet folytonosan kavarni kell és a bal kézzel ugyancsak folytonosan s nem egyszerre kell eresztgetni a vizbe másfél liternyi málé-lisztet. Fél órai szakadatlan főzés és kavarás után készen van a puliszka. Ha a puliszkát valaki tejjel akarja asztalra adni, akkor ügyelni kell, hogy ne legyen igen kemény; azt már főzés közben meg lehet itélni; mert, ha igen kemény lenne, kavarni sem lehet jól. Turóval készitve lehet keményebben is főzni. (A székely földön általában nagyon keményre szeretik főzni a puliczkát.) A teljes puliszkához, kanalanként kell kirakni a forró puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, czitrom alaku gombóczokat lehet belőle formálni. Koszoruba kell rakni és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porczellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A turós puliszkát a következő módon kell késziteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsirt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a lábas fenekén lapitani és jó bőven juh-turót kell reá tenni. Ismételten meg kell zsirozni, s fölibe megint puliszkát kell rakni; egészen addig kell ezt ismételni, mig a lábas tele lesz. Ekkor tegyük be pirulni forró sütőbe fél órára. Mikor a külső része meg pirult, vegyük ki és boritsuk ki kerek tálba, ugy adjuk asztalra."
Zilahy Ágnes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!