Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az a puliszka? És hogyan...

Mi az a puliszka? És hogyan készül?

Figyelt kérdés
2009. szept. 14. 21:39
 1/10 anonim ***** válasza:
tejes kukorica dara a puliszka
2009. szept. 14. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
95%

Vizes. Sós vízben főtt, és apróbb szeműből, mint a kukoricakása. Megyek főzök kását!

Mi sült vajjal és tejjel esszük.

Sokan köretként. = polenta.

2009. szept. 14. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
95%
Ezt Erdélyben eszik leginkább.Kukoricalisztből készítik,de nem ismerem a receptjét.A Google-ban biztosan megtalálod.
2009. szept. 14. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
96%

szia

kukorica dara sós vízben főve, egy pépet kapsz ami t puliszkának hívnak Erdélyben, itt Magyarországon polentának ismerik - olasz nyelvből

köretként fogyasztható - resztelt csirkemájhoz, pörköltekhez,

nagyon finom tehéntúróval és pirított szalonnával, vagy juhtúróval lerakva(pici kapor +tejföl) és sütőben összemelegítve,

reggelire meleg puliszka+jéghideg tej - isteni(nálam minden vasárnap ezt kéri a család)

székelyföldön nagyon népszerű, sok mindenhez eszik, sokszor kenyér helyett is

2009. szept. 14. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
95%
2009. szept. 14. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
95%
Magyarországon kukoricakása a neve, sós vízben főzöd, megszórod kristálycukorral, s tejjel.
2009. szept. 14. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! Lehet kipróbálom.
2009. szept. 14. 22:55
 8/10 anonim ***** válasza:

Vásárolj kukoricadarát (élelmiszerboltokban nagyon szép sárga bio kukoricadarát is lehet kapni)...


2 bögrényi vizet forralj fel egy lábasban zubogásig, tegyél bele 2 csipetnyi sót, majd 1 bögrényi kukoricakását szép lassan önts bele folyamatos kevergetés mellett (fontos az arányok betartása!)...

Így csomómentes lesz!

Folyamatosan kevergetve vedd kisebbre a tűzhely lángját és mikor (2-3 perc alatt!) megduzzadt a dara és felszívta a vizet, vedd le a tűzről, tegyél rá egy fedőt és így hagyd állni kb. 5-10 percig

Ezalatt teljesen megpuhul a dara.


Szedj ki tányérra belőle adagokat, nagyon finom önmagában is leöntve hideg tejjel! :D


Erdélyben szaftos húsok (pl. pörkölt) mellé is eszik, vagy szokták még zsíron pirított hagymával is leöntve fogyasztani...


Én imádom, gyerekkoromban az anyukám csemegének készítette, de régebben a szegény emberek mindennapos eledele volt.

2009. szept. 14. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

"A puliczka.

(Erdélyi étel.)


Három literes fazékba tegyünk két liter vizet forrni láng-tüzre. Ha erősen buzog a viz, vessünk bele egy kávéskanál sót, kézbe fogott nagyocska fakanállal, e közben a vizet folytonosan kavarni kell és a bal kézzel ugyancsak folytonosan s nem egyszerre kell eresztgetni a vizbe másfél liternyi málé-lisztet. Fél órai szakadatlan főzés és kavarás után készen van a puliszka. Ha a puliszkát valaki tejjel akarja asztalra adni, akkor ügyelni kell, hogy ne legyen igen kemény; azt már főzés közben meg lehet itélni; mert, ha igen kemény lenne, kavarni sem lehet jól. Turóval készitve lehet keményebben is főzni. (A székely földön általában nagyon keményre szeretik főzni a puliczkát.) A teljes puliszkához, kanalanként kell kirakni a forró puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, czitrom alaku gombóczokat lehet belőle formálni. Koszoruba kell rakni és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porczellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A turós puliszkát a következő módon kell késziteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsirt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a lábas fenekén lapitani és jó bőven juh-turót kell reá tenni. Ismételten meg kell zsirozni, s fölibe megint puliszkát kell rakni; egészen addig kell ezt ismételni, mig a lábas tele lesz. Ekkor tegyük be pirulni forró sütőbe fél órára. Mikor a külső része meg pirult, vegyük ki és boritsuk ki kerek tálba, ugy adjuk asztalra."

Zilahy Ágnes

2009. szept. 22. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
A 8-as válasza alapján készítettem el és remek lett.
2013. ápr. 3. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!