Hogyan készül az a máj disznóvágáskor, ami egyben van nagy darab és olyan mintha meg lenne főzve?
Utoljára gyerekkoromban ettem, a szomszéd néni hozott mindig egy nagyobb darabot egyben, mint kóstoló.
Jó, puha máj volt, én úgy gondolom hoyg főzve, csak egy pici só kellett rá és lehetett is enni.
Az hogyan készül? Valóban főzik?
az abalében főzik meg a májat a többi hurkábavalóval együtt. sokáig főzik, mégis omlósan puha és finom.
nekem is már csak emlék...:))
Ha az abalé összetételét nézzük: rengeteg vizet forraltunk, amibe a sok-sok finom hurkába-való színhúst, belsőségeket megfőzték. Azok adták össze az "ízét" + a lé tetejére a zsiradékot. (Ezt házilag elkészíteni szinte lehetetlen azért, hogy a májat is ebben tudd megfőzni)
Van egy receptem, talán ezzel tudod "helyettesíteni":
A májat kb. 2-3 cm-es szeletekre vágd, borsozd be. Egy jénaiban melegíts bőven zsírt, a májat rakd bele, + babérlevél + curry fűszerkeverék, forgasd át benne a májat fehéredésig, majd önts rá vizet és borítsd be, hadd főjön. Amikor azt látod, hogy a vérét kiforrta, és a leve elkezd tisztulni, szúrj bele villával, hogy a közepe sem véres (ha igen, még önts rá egy pici vizet), ha nem, akkor vedd le róla a tetőt, engedd, hogy a vizet elfője. Amikor ezzel kész vagy, a gázd zárd el alatta, dobj bele egy jó marék zúzott fokhagymát, és ismét borítsd be, hogy az ízek össze-érjenek.
Teljesen száraz, sós törtkrumplit készíts hozzá köretnek, mert a szaftjával fogod meglocsolni. Ami marad, az a zsírban hűljön ki, egyrészt nem fog kiszáradni, másrészt hidegen, kenyérre kenve a zsír, és rászelve a hideg máj = isteni hideg vacsi.
ezt a májat "borítékolom " én is:)) nagyon finom lehet.
köszi, hogy közreadtad a receptet.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Eszembe sem jutott,hoyg esetleg tudnék hasonlót készíteni,de ezt komolyan megpróbálom.
Egyébként egy kolegám tud disznóvágásról hozni minden féle jót, és kérdezték hogy kell-e valami,de nem tudtam megmomndani hogy mi - hát mostmár tudom.
(Mert van valami pirított máj is, de az nem az amire én gondoltam).
Ez a fokhagymás sült máj izgalmasnak tűnik, kipróbálom.
A kérdezőnek: ez bizony a főtt máj, ami a hurkába kerül.
Titka, hogy csak addig kell főzni -ahogy a kedves előttem szóló bölcsen írta- amíg belül sem véres. Ez olyan 20-30 perc, a megboldogult coca korától függően. Ekkor felségesen puha, jóízű. Azon forrón kóstolgatjuk, esetleg sóval, borssal, őrölt paprikával turbózva.
Bár így a hideg bejöttével minden héten töltünk hurkát, egy kis szeletke főtt máj még mindig jól esik.
Bármelyik kedden szívesen látlak egy kóstolóra, felidézve gyermekkorod ízeit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!