A fánk tésztáját keleszteni kell, vagy csak össedolgozni is már sütni is?
Még mielőtt megkérdezed, hogy mennyi liszt kell a fánkhoz, azt javaslom, hogy üss fel egy szakácskönyvet, ott pontosan leírják
- mi kell hozzá
- meddig kell keleszteni
- hogyan süsd ki és miben
Nem lenne egyszerűbb?... :-P
És nagyon fontos a jó kidolgozás. Igenis időt kell szánni rá. A fánk tésztája akkor lesz szép szalagos, ha rendesen ki van dolgozva - ez nem nokedlitészta, hogy csak összekeverem aztán kész.
Figyelni kell a kelesztés hőmérsékletére és az idejére is. Túlkeleszteni sem ajánlatos.
Elég kényes tészta, de a szakácskönyvekbe egészen jól levan írva, hogy mit hogyan csinálj. Ha betartod a pár apró trükköt, akkor nem lehet elrontani.
Szalagos Fánk
Hozzávalók:
1kg liszt
1dkg só
10 dkg cukor
10 dkg margarin
1 tojás
3 dl langyos tej
5 dkg élesztő
Az élesztőt 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk majd hozzáadjuk a többi kimért anyaghoz és összegyúrjuk. Félkemény állagú tésztát kell hogy kapjunk ha nem az akkor még tejet kell hozzáadni. Amikor összeállt akkor jó simára kell dagasztani. Ne legyen túl lágy a tészta. Ezután kb 1 órát kelesszük a tálban, letakarva, huzatmentes helyen. Kelesztés után kb 6-7 dkg-os golyókat formázunk belőle majd a gyúrótáblán így kelesszük tovább, itt is huzatmentes helyen letakarva tiszta konyharuhával. Amikor megkelt a tészta óvatosan bő forró olajba rakjuk a tésztát arra ügyeljünk nehogy összeessenek a tészták.Kb 2-3 percig sütjük az egyik oldalát majd átforditjuk és a másik oldalát is ugyanennyi ideig.Fontos a bő olaj mennyisége mert csak igy lesz szalagos a fánkunk.
maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!