Hogy kell májat elkészíteni?
Van a hűtőben bolti máj, és valami egyszerű recept kellene
Kis hagyma, kis só, bors, tehát semmi bonyolult
Köszönöm
f/20
Várd meg míg kienged. Én le szoktam róla szedni azokat a sárga háj- és nem tudom minek nevezzem cafrangokat, az esetleg belealvadt vért is ki szoktam kapirgálni, mosni belőle.
Szálára vágott vöröshagymát dinsztelj (ha van, karikára szelt zöldpaprikát is), majd a májat forgasd bele, fehéredésig süsd, egy kis őrölt borsot, ha van szerecsendiót szórj rá, és törtpaprikát, majd rövid lével engedd fel.
Amikor felforrt, vedd alatta a lángot kisebbre, két-három alkalommal kavarj bele, majd a vastagabb részbe szúrj bele egy villával. Ha már nem folyik belőle véres lé, akkor kész a resztelt májad.
Teljesen mindegy hogy csirke, a sertésmájból is így főzöm a resztelt májat, csak azt előtte csíkokra szelem.
A májat csak tányérban sózzuk, ha túlfőzöd, egy idő után elkezd keményedni, tehát figyelj oda, forrástól számítva kb. 5-7 perc, és általában készen szokott lenni.
4-es vagyok!
Köret: sós vízben főzött, hasábra szelt burgonya.
Persze ha bepanírozod, ki is ránthatod:
liszt-tojás-zsemlemorzsa, amibe meg kell forgatni, elég meleg, de nem forró zsírba (olajba) sütöd. Jó, ha van kéznél egy födő, hogy amikor belerakod, hirtelen elkezd csapkolódni, a födővel sok mosogatást, tűzhely-tisztítást tudsz megelőzni. :)))
Ha már azt látod, hogy az egyik oldala szépen aranysárgára sült, átfordítod a másikra. Itt is lényeg, hogy a vastagabb részbe szúrj bele villával, ha még véres lé folyik ki belőle, akkor még nincs készen.
A csikremájat úgy egyben, ahogy van, a sertés-májat felszeled, vagy az üzletben felszeletelteted, és akkor azt is lehet rántani.
Ez esetben a köret gyorsan kész a sült-krumpli, de lehet bármi más is.
A fagyos csirkemájat zacskóstól, ha hidegvízvbe teszed is hamar kiolvad.legalábbis annyira, hogy szépen szét tud választani és átvizsgálni, nincs-e rajta zöld epe,fehér nem odavaló ínszerűségek is lehetnek rajta.ezeket ki kell vágni a májból. ha véletlenül epést találsz, azt az egész darab májat dobd ki. a többit leöblíted, papírtörlőn kissé leszárítod.
zsiradékon hagymát dinsztelsz, ebbe teszed a májakat egészben, vagy elfelezve. átforgatod a hagymás zsiradékkal és fedő alatt puhára párolod, majd egy kicsit zsírjára sütöd. ha látod, hogy már nincs alatta vízszerűség, akkor kész. lehet, hogy fröcsög ilyenkor, szóval vigyázat !
fűszerezni lehet még préselt fokhagymával, borssal, és nagyon finom rá a majoranna.sózás tálaláskor, és akkor esetleg egy csipetnyi pirospaprikával is megszórhatod.gusztusos, ízletes lesz.
gyors , egyszerű étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!