Szeretnék kenyeret sütni, bevállt receptek érdekelnének?
Van kenyérsütőm, próbálgattam is, de annyira világosra süti a kenyeret, mintha nyers maradna benne a tészta, ezért úgy döntöttem, sütőben fogom megsütni.
Tudnátok recepteket írni nekem, praktikákat, mire kell odafigyelni stb.
Köszönöm
Jó döntés, sütőben sokkal jobb lesz a kenyér, a mi tapasztalatunk szerint, pedig egy nagyon ócska, felemásan sütő gáztűzhelyünk van jelenleg... Jobban sikerül, szebb alakú és szíű a kenyér, formázhatod is, többet is süthetsz egyszerre, mint a kenyérsütőben...
Az én kenyér alapreceptem ez (nagyjából, mert én mérés nélkül csinálom): 1 kg liszt (én szeretem, ha kb. a negyede Graham-liszt, de itt aztán lehet variálni a dolgokat... különböző liszt, sőt magok), kb. fél deci olaj, 2.8 kismérő só (teás- vagy kávéskanál, ezeket sosem tudtam megjegyezni/megkülönböztetni, bocsi, de hisz sütöttél már kenyeret, tudod, mennyi kell...), egy 5 dekás fris élesztő harmada (ha a liszt feleannyi, akkor is), annyi víz, amennyiből rendesen összeáll a tészta. Mi sosem teszünk bele cukrot, nem kell. Már ez se rossz, de főtt krumplival még jobb (ekkor ugyanakkora kenyérhez csökkents a lisztmennyiséget, de amire nagyon vigyázz, az a víz, mivel a főtt krumpliban sok van, ráadásul ha a keverés közepén száraznak látszik, attól még lehet pont jó később. Mi mindig ránézünk a keveredő tésztára, mert kicsit változó, hogy mennyi víz kell.
Sok főtt krumpli s még egy tojás is: nagyon jó kis recept és ha a tésztát beteszed a hűtőbe, napok múlva is remek olajban kisütve (néha ezt csinálom a tészta egy részével. máskor gofrisütőben csinálok belőle olyan pirítóst, amit jobban szeretek, mint az igazit. akár meg is tölthető...).
Az egyik legjobb töltött kenyérben pedig sült hagyma (esetleg még sült cukkini is) és camambert sajt van, egyszerű, finom, mindig sikert arattam vele összejöveteleken.
Persze a kenyér édes is lehet, akár csak enyhén, ha diót és pár deka barnacukrot teszel bele... Mézes kenyér alapnak igencsak való...
Mesélhetnék még, de ez tudásom legjava a témában. Úgy párszáz kenyérsütésen vagyok túl. Próbálkoztam kovásszal is, de visszatértem az élesztős verziókhoz.
Ja, majd elfeledtem. Lehet, hogy a mi alul túlságosan égető sütőnk baja, de nekünk sem sültek át a nagy kenyerek, mostanában több kisebb készül, ami nekem különösen jó, mert a héját szeretem. Vizet is szoktunk tenni a sütőbe egy kicsike edénykében, hogy ne legyen száraz. De ezek más sütőben nem biztos, hogy fontosak.
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!