Mi éri meg jobban? Ha veszek kenyeret, vagy magam sütőm?
Sokszor a saját készítésű a drágább, csak hát épp a lényeg, hogy nem spórolod ki az alapanyagot.
Én mostanában rendszeresen sütök egy nagy kalácsot. Még az 5. napon is friss. Boltban hol kapsz ilyet?
Lidl-ben nálunk 200 Ft egy kiló félbarna, ha zárás előtt megyek, 150. És finom, 2-3 napot is jól bír.
Szóval ha csak anyagi okokból vágnál bele, ne tedd.
Szia!:)
nem olvastam el a válaszokat,de írok :)
Én magam sütöm a kenyeret több szempontból is :)
1.tudom mi van benne:)
2.egészségesebb
3.nem olyan macerás
4.forrón is eheted akár :$
és az egyszerű tészta amit anyukáméknak sütök ( én teljes kiőrlésűt csinálok az macerásabb)
Liszt,só,víz,élesztő.
50 dkg liszt be csinálsz egy mélyedést,bele raksz 50g (2 db friss) élesztőt,2-3 deci kéz meleg vizet,és 2 tk só.
nem kell futtatni,csak össze kevered,(lágy a tésztája de ha nagyon lágy tegyél hozzá lisztet még). letakarod és 14( nem írtam el) órán keresztül hagyod állni:) szép nagy lesz. a 13-ik órában átgyúrod,megformázod bele rakod egy sütőtálba ,és még 1 órát hagyod kelni. a sütőt maximumra kapcsolod,és előmelegíted ( pl 250 fok) aztán 200-fokra veszed a hőt. egy alufóliával letakarod,és 30 percig hagyod úgy sülni,majd 220 fok még 10 perc,és leveszed az alufóliát,és addig sütöt míg barna nem lesz ( 10-15p).
nagyon finom:) képet is rakok fel róla :) kiflit is szoktam sütni,zsemlét is :)
1.fehér kenyér: [link]
2.teljes kiőrlésű kenyér: [link]
3.kifli: [link]
és még 1 fehér kenyér:D : [link]
Ha gondolod írj privátot ( más is írhat ha akar:) ) és írok recepteket,meg hogy mit hogy kell :) nagyon finom olcsó,és a legfőbb TUDOM MI VAN BENNE! :))
Sok szerencsét:) nézzétek meg a képeket:) olyan mint ha bolti lenne,márpedig nem az :D ( olaszban nem lehet kiflit kapni,se ilyen kenyeret:( ) Ha gondolod írj rám :)
Nem tudom mostanság mennyibe kerül egy kiló liszt Magyarországon, de másfél kilós kenyérhez, kell 1 kiló liszt (nagyjából 100-130 forint talán?), egy fél kocka élesztő (25ft), meg max fél liter víz. (+só). Még ha a rezsi költségét is rászámolom (gáz/elektromos sütő fogyasztása abban a 40 percben míg megsül a kenyér).
Durván 180 forintból van egy másfélkilós eredeti kenyered. Ami jó napokig. 1 éve mikor Pestenlaktam, ha jól emlékszem 200 forint körül vettem a kilós kenyeret (talán Lidl-ben?), de igazából ha még egy árban lenne, akkor is jobban megéri az otthoni kenyér szerintem. Finomabb, és tudod mit tartalmaz. Liszt, só, élesztő, víz.
És az hogy macerás-e.. Nem igazán. Nagyjából 10 perc amíg foglalkozik vele az ember, még akkor is, ha úgy csinálja valaki mint én, hogy sütés közben kiveszi sütőből, hogy megkenje vízzel (nem lesz túl kemény a héja, hanem szép ropogós lesz)
Élesztőt futtatod : 1 percedet veszi igénybe (ott lehet utána hagyni)
Dagasztod: 2 percedet veszi igénybe (beledobsz mindent robotgépbe, és néha ellenőrzöd hogy kell-e bele még kis víz, vagy liszt)
Megformázod 2 percedet veszi igénybe
Kisütöd 5 percedet veszi igénybe
Szerintem. Bár ez függ attól is, hogy az ember hányadik kenyerét süti, aki rutinosan csinálja, annak persze hogy gyors, aki az elsővel kísérletezik, annak kicsit még lassabb lesz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!