Most próbálok előszőr kocsonyát főzni. Adna valaki tanácsot?
Hozzávalók:
2 kg sertéscsülök, -köröm, -bőrke
1 kg FŐTLEN füstölt tarja
2 szelet, kb. 40-50 dkg tarja (ízlés szerint, de nem muszáj)
2 fej fokhagyma
3 kis vöröshagyma
szemes bors
só
babérlevél
Elkészítés:
Ehhez a mennyiséghez egy 7 literes fazekat használok. A megtisztított csülköt, körmöt, bőrkét felteszem kb. 4-5 liter vízben főni. Amikor először felforr, szűrővel leszedem a habot. Miután lehaboztam bele mehet a fűszer, a fokhagyma, és a vöröshagyma. Sóval óvatosan, mert a füstölt hús sós. Ekkor egészen kicsire veszem alatta a hőt, hogy csak alig-alig gyöngyözzön.
Így főhet FEDŐ NÉLKÜL 4-5 óra hosszat, akkor mehet bele a füstölt tarja, ízlés szerint a füstöletlen tarja is. Ezután még főhet tovább, nagyon lassan, fedő nélkül 2-3 órát. Mielőtt leszűrjük és kicsontozzuk, hagyjuk állni 10 percet, hogy letisztuljon. A kicsontozást egyedül végezzük, a család nélkül, mert nagy az esély rá, hogy nagyon lecsökken a hús mennyisége. :)
Szétosztjuk tálakba, legyen mindegyikben mindenféle hús, és szedünk rá levet, amennyi elfedi. A párom hozzáfűzni valója: a tálakba a kocsonya alá tesz egészen vékonyra szeletelt nyers fokhagymát, és arra tesszük a húst, majd a levet. Mehet ki az erkélyre, udvarra, szabadon választott, amíg megalszik, aztán be a hűtőbe. Jó étvágyat!
Végy elő egy olyan tányért, tálkát, amikbe majd altatod a kész kocsonyát. Kezdd el beleadagolni a husit, hogy amikor majd megfő, tudd, hány tányérral lesz belőle, és számold.
Vizet annyi tányérral (tálkával) önts a fazékba + egy tányért az elfövésre, ahány tányérral majd lesz a kész kocsonyád.
Figyeld, amikor felforrt, rögtön vedd vissza a lángot alatta takarékra, csak kb. olyan lassan főjön, mint amikor a húslevest főzöd.
Én csak sót, szemes borsot, piros csípős cseresznyepaprikát, és jó néhány girizd fokhagymát főzök bele. Ezt sosem mértem, mindig csak kóstolással hagyom meg a kaja ízét.
Nálam a kocsonya húsz tányérnál indul...
Másfél kiló anyaghoz mondjuk annyi víz, ami 1-2 ujjnyival ellepi. Szemes bors, egész vöröshagyma, sok fokhagyma.
4-5 óráig főzni, "pöcörögve".
Én ki szoktam csontozni a húsokat ha megfőttek, de ez egyéni mánia.
Sót csak a legvégén. (nálam minden belevaló füstölt, amit előző nap beáztatok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!